ANASAYFA arrow right Dünya

İktidarın kötüye kullanımı ve yasamanın engellenmesi

İktidarın kötüye kullanımı ve yasamanın engellenmesi
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.40
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.40
ABD Adalet Komisyonu, 45. başkan Donald Trump hakkındaki azil talebini iki suçlamaya dayandırdıkları yönünde bir açıklam
ABD Adalet Komisyonu, 45. başkan Donald Trump hakkındaki azil talebini iki suçlamaya dayandırdıkları yönünde bir açıklama yaptı.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Kongresi'nin Demokrat Partililerin çoğunlukta olduğu alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde Başkan Donald Trump'a karşı açılan azil soruşturmasında bir aşama daha resmileşti.
Adalet Komisyonu Başkanı Jerry Nadler, Trump hakkında azil talebini iki suçlamaya dayandırdıklarını açıkladı: İktidarın kötüye kullanımı ve yasamanın engellenmesi.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi, ABD'nin 45. Başkanı Donald Trump'a yönelik azil soruşturmasında komitede hazırlanan ve beş gün önce kamuoyuna açıklanan raporu oylamaya sundu.
Rapor, geçen hafta Çarşamba günü komitedeki Cumhuriyetçi 9 vekilin "hayır" oyuna karşılık Demokrat 13 vekilin "evet" oyu ile onaylandı.
Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, hemen ardından Trump'a artık resmi suçlamalar getirileceğini açıkladı.
Adım adım azil süreci
Trump Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy'e 25 Temmuz'da bir telefon açtı. Trump'ın konuşmada rakibi Joe Biden ve ailesini soruşturması durumunda ABD'nin ülkesine yardım edeceğini söylediği iddia ediliyor.
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, 24 Eylül'de Demokrat vekiller ile yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Başkan Donald Trump'ın görevinden azledilmesi için resmi işlemleri başlattıklarını açıkladı.
Beyaz Saray, 25 Eylül'de telefon görüşmesinin içeriğine ilişkin özet deşifresinin tam metnini yayınladı.
Yazılı olarak beş sayfa tutan telefon konuşmasına göre, Trump Zelenskiy'e Demokrat başkan adayı adayı ve eski Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın faaliyetlerinin araştırılması için avukatı Rudy Giuliani ve ABD Adalet Bakanı'yla çalışması konusunda talepte bulunuyor.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy ve Trump.
Kayıtlarda, Trump, Biden'ın, oğlu Hunter'ın iş ilişkilerini soruşturan Ukraynalı savcıyı engellemeye çalıştığı yönündeki iddiaları kastederek şöyle söylüyor:
"Biden soruşturmayı sonlandırmakla övünüyor. Bu konuya bakabilirsen iyi olur. Bana korkunç göründü."
Trump ayrıca, görüşmeden birkaç gün önce ekibine, Kiev'e yaklaşık 400 milyon dolarlık yardımın dondurulması talimatı verdiğini doğruluyor.
Not: Joe Biden'ın oğlu Hunter Biden'ın 2014 yılından itibaren 2019'un nisan ayına kadar Ukrayna'nın en büyük özel doğal gaz üreticisi olan Burisma Holdings'te yönetim kurulu üyesi olması, 2009-2017 yıllarında ise babası Joe Biden'ın Ukrayna'daki yolsuzlukla mücadele çalışmalarına destek vermesi, ABD'de tartışma konusu olmuştu. Bianet
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *