ANASAYFA arrow right Ekonomi

İktidarın duyarsızlığı yüzünden toplumsal travma yaşanıyor

İktidarın duyarsızlığı yüzünden toplumsal travma yaşanıyor
YAYINLAMA: 24 Kasım 2021 / 21.22
GÜNCELLEME: 24 Kasım 2021 / 21.22
Eğitim İş Sendikası Gaziantep Şubesi, 24 Kasım Öğretmenler Günü için Milli Eğitim binası önünde toplandı, “Eğitim emekçileri zam, ekonomik kriz ve yoksullaşma sonucunda insanca yaşam seviyesinden uzaklaştı” denildi.

Şube Başkanı Ali Arpat, ataması yapılmayan öğretmen sayısının 700 bin olduğunu açıkladı. “80 binin üzerinde eğitim emekçisi ücretli öğretmen denen güvencesizlik altında çalıştırılıyor. Gencecik öğretmenlerin, intihara sürüklenmesi siyasi iktidarın duyarsızlığı karşısında adeta toplumsal travma yaşatıyor” dedi.

İtibarımızın her yıl düşmesinden bıktık

Eğitim sisteminde yapılan bilinçli tahribat sonucunda eğitim birliğinin bozulduğunu kaydeden Arpat, “Eğitimde piyasacı dayatma sonucunda ise; özel öğretimin payı yüzde 2’lerden son dönemde yüzde 30’lara doğru tırmandı. Bu durum eğitimde fırsat eşitliği ilkesine vurulan en büyük darbe oldu. 2022 yılı için hazırlanan sefalet bütçesinden de anlaşılacağı üzere bizlere yine açlık sınırına mahkûm eden ücretler reva görülecek. Bizler dünyada istatistiklerde en çok çalışan öğretmen sıralamasında en üste, en az ücret alan sıralamasında en altlarda kalmaktan, itibarımızın her yıl düşmesinden bıktık” açıklamasında bulundu.

Bakanlık, öğretmen açığını ücretli öğretmenlikle kapatmaya çalışıyor

Başkan Arpat, öğretmenlerin sözleşmeli, ücretli, kadrolu diye kategorilere ayrılmasının, modern çağın kölelik sistemini yarattığının altını çizdi. “Kadrolu öğretmen atamasından vazgeçerek ‘Doğrudan torpil” anlamına gelen mülakata dayalı sözleşmeli öğretmen sistemini getiren Bakanlık, öğretmen açığını ücretli öğretmenlik ile kapatmaya çalışıyor. Eğitim emekçileri olarak artık her 24 Kasım’da atılan hamaset nutuklarını duymak istemiyoruz. Eğitim emekçileri zam, ekonomik kriz ve yoksullaşma sonucunda insanca yaşam seviyesinden uzaklaştılar. Bu kadar zor şartlar altında fedakârca emek veren eğitim çalışanlarının durumunu daha net ortaya çıkarmak için sendikamızın 3 bin 630 eğitim emekçisinin katılımı ile gerçekleştirdiği ankette çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı” değerlendirmesini yaptı.

Her şeyden önemlisi meslek onurumuzu geri istiyoruz

3 bin 630 eğitim emekçisi ile yapılan ankete katılanların yüzde 49’4’ünün erkek, yüzde 50,6’sının ise kadın öğretmen oluşturduğunu vurgulayan Eğitim İş Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Ali Arpat, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Katılımcıların yüzde 23,34'ü eşinin çalış(a)madığını belirtmiş. Yani neredeyse evli her 4 emekçiden birinin eşi işsiz ve evin başlıca gelir kaynağı enflasyonla biçilen tek maaş. Katılımcıların yüzde 57,8’i ailenin gıda ihtiyaçlarını karşılamada zorluk yaşadığını, yüzde 48,3’ü maaşlarının yetersizliğinden dolayı ek hesap kullandıklarını, yüzde 77,7’si ailenin sağlık harcamalarını karşılamakta zorluk çektiklerini, yüzde 90’ı kullandıkları kredi kartının borçlarını ödemede zorlandıklarını, yüzde 65’i geçinmekte zorlandıklarını ailelerinden veya yakınlarından borç aldıklarını beyan etmişler. Katılımcıların yüzde 61,1’i ekonomik zorluklardan dolayı mesleki motivasyonlarının düştüğünü, yüzde 84,3’ü ek iş aradığı belirtmiş. Öğretmenin işi dışında ek iş aramak istemesi oldukça manidar. İnsanlık onuruna yaraşır bir ücret alıp, insanca yaşamak, söz verilmesine rağmen yaşama geçirilmeyen 3600 ek gösterge hakkımızı, sadece öğrencilerimiz ve kendimiz için değil ülkemizin geleceği için laik, bilimsel, adil ve kamusal eğitim ve her şeyden önemlisi meslek onurumuzu geri istiyoruz.” Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *