ANASAYFA arrow right Güncel

"İklim krizinin yansımaları eş zamanlı olarak yaşanıyor"

"İklim krizinin yansımaları eş zamanlı olarak yaşanıyor"
YAYINLAMA: 03 Ağustos 2021 / 17.42
GÜNCELLEME: 03 Ağustos 2021 / 17.42
Demokrasi için Birlik, Türkiye genelinde yaşanan yangın ve sel felaketlerine ilişkin yaptığı yazılı açıklamasında, "Erdoğan yangın mağduru vatandaşların kafasına çay atarak gerçeklikten ne kadar koptuğunu, sorunları çözme maharetini tamamen yitirdiğini bir kez daha gösteriyor" dedi.

Demokrasi İçin Birlik (DİB), Türkiye genelinde yaşanan yangın ve sel felaketlerine ilişkin yaptığı yazılı açıklamasında, "Kaybettiğimiz tüm canlar için matemdeyiz. Marmaris, Köyceğiz, Başkale, Dersim, Rize, Artvin yangın ve selle felaketi yaşarken ülkenin hiçbir yerinde nefes alamıyoruz" dedi.

Açıklamada, "Orman Bakanı topu belediyelere atarak sorumluluktan kaçmaya çalışıyor. Erdoğan yangın mağduru vatandaşların kafasına çay atarak gerçeklikten ne kadar koptuğunu, sorunları çözme maharetini tamamen yitirdiğini bir kez daha gösteriyor" denildi.

"Nefes alamıyoruz"

Açıklamanın tamamı şöyle:

"Almanya ve Belçika’da sellerden yüzlerce insanın ölmesine, Kanada’da aşırı sıcaklardan bine yakın insanın hayatını kaybetmesine, Sibirya’da ve Finlandiya’da sıcaklık rekorlarına yol açan küresel iklim krizinin ülkemize yansımaları da eş zamanlı sel ve orman yangını felaketleri olarak yaşanıyor. Kaybettiğimiz tüm canlar için matemdeyiz. Marmaris, Köyceğiz, Başkale, Dersim, Rize, Artvin yangın ve selle felaketi yaşarken ülkenin hiçbir yerinde nefes alamıyoruz.

"İktidarın yaşanan felaketler karşısındaki çaresizliği dudakları uçuklatıyor. THK’nin yangın söndürme uçakları Abdülhamit’in zamanında donanmayı Haliç’e demirlemesi misali ideolojik sebeplerle paslanmaya terk edilmiş. Komşu ülkelerin yardım talepleri anlaşılmaz gerekçelerle reddediliyor. Orman Bakanı topu belediyelere atarak sorumluluktan kaçmaya çalışıyor. Erdoğan yangın mağduru vatandaşların kafasına çay atarak gerçeklikten ne kadar koptuğunu, sorunları çözme maharetini tamamen yitirdiğini bir kez daha gösteriyor.

"Destek çağrıları kabul edilmeli"

"Yangın krizini bir iç savaş çağrısı haline dönüştürmeye, ırkçı saldırıların gerekçesi haline getirmeye çalışan güçler ise ellerini kollarını sallaya sallaya hareket etmeye devam ediyor. Konya’da yaşanan katliam yüreklerini soğutmamış olmalı ki provokasyonlarına devam ediyorlar.

"6 gündür canımız, ciğerlerimiz yanıyor. Devletin bu konudaki kayıtsızlığı ve beceriksizliği kabul edilemez. Tüm uluslararası destek çağrıları derhal kabul edilmeli, yangınla mücadelede hava desteği en etkin biçimde harekete geçirilmelidir. Halkımızın yükselttiği her türlü dayanışma ise takdire şayandır.

"Yangınları iç savaş kışkırtıcılığı için gerekçe haline getirmeye çalışanlar ise bu karanlık dönem kapandığında giriştikleri provokasyonun hesabını mutlaka adil yargı önünde verecektir.

"Damacanalarla su taşınarak yürütülen bir yangınla mücadele çaresizliğine mahkûm değiliz. Demokrasi güçleri bu karabasandan çıkış için ortak bir seçenek yaratmanın, sorumluların hukuk içinde hesap vermesinin yollarını en etkin bir biçimde bulmanın sorumluluğunu taşımaktadır."

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *