ANASAYFA arrow right Güncel

İklim değişikliği arıcılık sektörünü olumsuz etkiliyor

İklim değişikliği arıcılık sektörünü olumsuz etkiliyor
YAYINLAMA: 19 Mayıs 2022 / 20.27
GÜNCELLEME: 19 Mayıs 2022 / 20.27
20 Mayıs Dünya Arı Günü… Hasat 45 gün sonra başlayacak

Gaziantep’te nektar akımının başladığını bal hasadının da 45 gün sonra başlayacağı müjdesini veren Gaziantep İli, Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nebi Koca, hasadın Eylül ayına kadar süreceğinin altını çizdi. “Geçen yıl 420 ton civarında bal rekoltesi elde ettik, bu yıl rakamın 500 tona yükseleceğini tahmin ediyoruz. Ama son yıllardaki iklim değişikliği arıcılık sektörünü olumsuz etkiliyor” şeklinde konuşma yaptı.

Arılar, dünyanın ekolojik dengesinin temelini oluşturuyor

Dünya Arı Günü’nün Türkiye Arıcılar Birliği ve Tarım Ve Orman Bakanlığı koordinesinde Tokat’ta kutlanacağını söyleyen Koca, “Dünya Arı Günü’nde arıların doğa ve toplum için ne kadar önemli olduğuna vurgu yapılıyor. Arılar 8 ürün üretmenin yanı sıra doğadaki bitkilerin yüzde 85’nin tozlaşmasını sağlıyor ve dünyanın ekolojik dengesinin temelini oluşturuyor. Yani arıların bitkilerin verimliliği artırıp, sürekliliği sağlamada hava, su gibi doğanın ekolojik denge için büyük bir önemi var. Bu son zamanlarda bilim insanların yaptığı araştırmalarla da ortaya konuldu” ifadelerini kullandı.

Zirai ilaç nedeniyle yıllık 600-700 bin arı kovanını kaybediyoruz

Zirai ilaçların arıların ölümüne neden olduğu için sektör açısından tehlike arz ettiğini kaydeden Koca, “Zirai ilaçların gece atılmasının öneminin çiftçilere anlatılması gerekiyor. Gündüz yapılan zirai ilaçlar doğaya ve arılara ciddi zararlar veriyor. Çünkü Türkiye’de genelinde zirai ilaçlardan kaynaklı olarak 400-500 bin arı kovanı kaybettik. Bununla beraber daha önümüzde pamuk tarlalarında yaşanan arı ölümleri var. Dolayısıyla toplamda yıllık 600-700 bin arı kovanı kaybediyoruz. Bu sayı arıların yüzde 10’nuna denk geliyor. O nedenle herkesin zirai ilaçlarla mücadele etmesi lazım” dedi.

Arıcılığın gelişmesi için elimizden geleni yapacağız

Koca, kentimizde arıcılığın her yıl geliştiğini sözlerine ekledi. “Bu yıl ‘Zahter Bal’ın’ coğrafi işaret tescilini aldık. Bu tescil sektörümüze önemli katkı sağlayacak. Pandemi döneminde eğitimlere ara vermiştik, birlik olarak temel arıcılık ve profesyonel arıcılık eğitimleri vermeye devam edeceğiz. Arıcılığın daha da gelişmesi için elimizden geleni yapıp daha iyi bir noktaya geleceğiz” dedi.

Girdi maliyetlerinin ciddi oranda arttığını ifade eden Gaziantep İli, Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nebi Koca, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Her sektörde olduğu gibi bizim sektörümüzde de girdi maliyetlerimiz çok arttı. Dolayısıyla arıcılarımız artan girdi maliyetlerinden dolayı zor bir süreçten geçiyor. Hasat dönemi istediğimiz gibi olursa girdilerin yükselmesini telafi etmiş oluruz.” Adem Kesenek

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *