ANASAYFA arrow right Ekonomi

İkinci el piyasasında araç sıkıntısı yaşanıyor

İkinci el piyasasında araç sıkıntısı yaşanıyor
YAYINLAMA: 09 Eylül 2021 / 21.05
GÜNCELLEME: 09 Eylül 2021 / 21.25
Gaziantep Oto Center Dernek Başkanı Murat Doğan, pandemi döneminde araç fiyatlarının yüzde 100 zamlandığını, piyasanın daha da canlanması için araç kredi oranlarının düşürülmesi gerektiğini söyledi

İşlerin iyi olduğunu, ancak ikinci el piyasasında araç sıkıntısı yaşandığını ifade eden Doğan, “Koronavirüs salgını nedeniyle sıfır araç üretiminin durdurulduğu dönemlerde ikinci el araç piyasasının ihtiyacı karşılanamadı. Geçmiş dönemlerde 100 kişi sıfır istediğinde 200 araç geliyordu, ama şu anda tam tersi. 100 kişi sıfır araç istiyor, ancak sadece 15-20 araç geliyor” ifadelerini kullandı.

İnsanlar yarını göremiyor, kaygılı

Sıfır araç üretiminin durdurulmasıyla beraber ülkeye araç gelmemesi sonucunda ikinci el araçların fiyatlarının yükseldiğini kaydeden Doğan, “Pandemi nedeniyle yarınını göremeyenler elindeki aracını muhafaza ediyor. Örneğin; bir kişi 2019 model bir aracını satıp 2021 model araç alayım diye düşünürken, şu anda yarın kaygısı taşıyor. Çünkü salgın devam ediyor” şeklinde konuştu.

Yasaklar kalktı denmesi bile piyasayı canlandırdı

Başkan Doğan, “1 Temmuz normalleşme süreci ile birlikte ikinci el araç alım satımlarında bir hareketlilik yaşandı. Yasaklar kalktı denmesi bile piyasayı canlandırdı. Lakin şu anda normal seyrinde devam ediyor. Çünkü ÖTV’de indirim yapıldığından insanlarda sıfır araç alma beklentisi oluştu. İnsanlar tüm araçlarda ÖTV indirimi olduğunu zannediyor, ancak indirim tüm araçları değil, bazı markaları kapsıyor” açıklamasını yaptı.

Önemli olan bir an önce salgının bitmesi

Yasakların geri gelmesiyle olumsuz etkilenecek sektörlerin başında ikinci el araç alım satım piyasasının geldiğini kaydeden Doğan, “Pandeminin ilk çıktığı zamanlarda olumsuz etkilenen sektörlerin başında biz geliyoruz. 1 Temmuz normalleşme süreci ile birlikte yasakların kalkmasıyla işlerde bir hareketlilik yaşandı. Ancak ÖTV indirimi söylentisi işleri az da olsa durdurdu. Eğer vakaların artması sonucunda yasaklar gelirse geçmiş dönemde yaşadığımız sıkıntıları yeniden yaşayacağız. Önemli olan bir an önce salgının bitmesi” değerlendirmesinde bulundu.

İkinci el alım satım sektörünün geleceği parlak

Herkesin araç alım satımı yapmasının sektörü olumsuz etkilediğini söyleyen Gaziantep Oto Center Dernek Başkanı Murat Doğan, “Şu anda bulunduğumuz sitede 134 dükkân bulunmaktadır. Bu dükkanların tümünün maliye kaydı var, vergi ödüyorlar, KDV ödüyorlar, istihdam sağlıyorlar, ama bazıları vergi ödemiyor, maliye kaydı yok, hiçbir masrafı olmadan araç alım satımı yapıyor. Devletimiz bu kişilerin araç alım satımı engellemek için Mesleki Yeterlilik Belgesini çıkardı. Bu belge bu sorunumuzu çözecek. Bu uygulamaya girdiğinde sektörün geleceği parlak.” Özer Karınca

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *