ANASAYFA arrow right Güncel

İkinci el araç piyasasında belirsizlik hâkim

İkinci el araç piyasasında belirsizlik hâkim
YAYINLAMA: 04 Ağustos 2022 / 22.07
GÜNCELLEME: 04 Ağustos 2022 / 22.07
Pandemi sonrasında hareketli günler geçiren ikinci el araç alım-satım sektörü yeniden durağan bir döneme girdi. Satışların yüzde 50 ile 80 arasında düştüğünü söyleyen galericiler, banka faiz oranlarının yüksekliğinden ve kayıt dışı çalışanlardan dert yandı. Bu sorunlara bir an önce çözüm bulunması için yetkililere çağrıda bulundu.

Ekonomik kriz, dolardaki dalgalanma ve siyasilerin ÖTV söylemi ikinci el araç alım-satım sektörünü vurdu. Bir ay öncesine kadar işlerin iyi olduğunu ancak şu anda satışların yüzde 50 ile 80 arasında düştüğünü, araç fiyatlarının sabit ve sektörde bir belirsizliğin hâkim olduğunu dile getiren galericiler, sektörün yavaş yavaş küçülmeye doğru gittiğinin altını çizdi.

Araç satışları yüzde 50 ile 80 arasında düştü

Araç satışlarının durduğunu ve geçen aylarda yaşanan hareketliliğin sona erdiğini vurgulayan Mehmet Kalkan, “Biz alamıyoruz ki insanlara araç satalım” ifadelerini kullandı. “Şu anda piyasada büyük bir sıkıntı yaşanıyor. Bu sıkıntının yaşanmasında araç fiyatlarının tavan yapmasının ve siyasilerin ÖTV söyleminin etkisi var. Geleceğimizi ve sektörün ne olacağını göremiyoruz. Dükkânda araçlar bile sıkıntı vermeye başladı. Geçmişte araç satılmasa bile pahalanıyor derdik, şimdi bir an önce satılması için çaba gösteriyoruz” dedi.

Geçmiş yıllarda haftada 2-3 araç satarken şimdi ayda 2 araç satamıyoruz

Araç fiyatlarında herhangi bir düşmenin yaşanmayacağını kaydeden Kalkan, “Eğer durgunluk devam ederse sadece şişirilmiş araçların fiyatlarında düşüş yaşanır ve satışlar yüzde 80 düştü. Geçmiş yıllarda haftada 2-3 araç satarken şimdi ayda 2 araç satamıyoruz. Çünkü ikinci el araç piyasasında büyük bir belirsizlik var. Sıfır araç almak için bayilere yazılmak isteyenlere aracın ocak ayında gelir ve o aracı teslim aldığında fiyat ne ise onun üzerinden satarım diyor. Yani piyasada sıfır araç bulmak çok zor” şeklinde konuştu.

Galerici dışında birçok kişi araç alım-satımı yapıyor

Kayıt dışı konusuna değinen Kalkan, kayıt çalışanların sektöre çok büyük zarar verdiğini belirtti. “Galerici dışında birçok kişi araç alım-satımı yapıyor. Bunların maliye kaydı bulunmuyor, vergileri yok. Sadece noterde devir parası ödüyor. Kimsede sen bu işi yapamazsın demiyor. Ortada bir haksız rekabet var. Bu haksız rekabetin önlenmesini istiyoruz” açıklamada bulundu.

Belirsizlik insanlarda tedirginlik yaratıyor

Galerici Doğan Aslan, “Bir ay öncesine kadar araç satışlarımızı iyiydi, fakat şimdi satışlar durdu. Dövizdeki dalgalanma ve siyasilerin yaptığı ÖTV açıklaması piyasadaki çarkın durmasına neden oldu. ÖTV açıklamasından sonra birçok müşteri beklemeye başladı ve satışlar yüzde 50 düştü. İlerleyen zamanlarda ne olacağını bilemiyoruz. Çünkü belirsizlik insanlarda tedirginlik yaratıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Otomobil firmaları ikinci el araç alım-satımı yapmaya başladı

Araç fiyatlarının tavan yaptığını sözlerine ekleyen Aslan, “Geçmiş yıllarda insanlar satmaya araç bulmakta zorlandı. Talep fazla olursa fiyat yükselir, talep az olursa fiyat aşağıya düşer. Otomobil sektörü olarak bu durumu 2020 yılından beri yaşıyoruz. Geçmişte arz-talebi dövizdeki hareketlenme veya ekonomi etkilerken şimdi otomobil firmaları ikinci el araç alım-satımı yapmaya başladı. Bu firmalar yüksek meblağlarla piyasaya giriyorlar. Sektörde bundan büyük zarar görüyor” tespitini yaptı.

Aslan, bayilerin fiyatların yüksek olduğu zamanlarda sınırlı sayıda araç satışı yaptıklarını ifade etti. “İki ay veya 3 ay sonrasına aracımız var, fiyat garantisi yok. Geçmişte çip üretiliyordu, herhangi bir kısıtlama yoktu, ancak şimdi çip üretiminde sorunlar, araçlar sınırlı sayıda üretiliyor deniliyor. Nasıl oldu bu?” diye sordu. Adem Kesenek

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *