ANASAYFA arrow right Ekonomi

İkinci el alım satım sektörü Suriyelilerin eline geçiyor

İkinci el alım satım sektörü Suriyelilerin eline geçiyor
YAYINLAMA: 20 Aralık 2020 / 19.04
GÜNCELLEME: 20 Aralık 2020 / 19.29
İkinci el alım satım piyasasında kayıt dışı olarak çalışan Suriyeliler, hem ekonomiye hem de esnafa büyük darbe vuruyor. Sektörde kayıt dışı çalışan Suriyelilerin oranı yüzde 10’dan yüzde 40’a yükseldi 

Gaziantep Spotçular ve İkinci Elciler Dernek Başkanı Ali Çapku, “Araştırmaya başladığımızda Suriyeli esnafın oranı yüzde 10’du, ama şu an yüzde 40’a dayandı. Bu gidişle Suriyeli esnaf sayısı yerli esnafı geçecek. Suriyeliler ikinci el ürün satan esnafın çoğunu batırmak üzere. Çünkü çok basit bir şekilde ürün alıyorlar, vergi ödemiyorlar, kayıtları yok, herhangi bir giderleri yok, sadece kira giderleri var” dedi.

Ürünlere yüzde 100 zam geldi

Ekonomik kriz içerisinde olduklarını anlatan Çapku, döviz ve altının sabit olmamasının ciddi anlamda olumsuz etkilerinin bulunduğunu belirtti. “En büyük gelir kaynağımız düğünlerdir. Düğünlerin yapılmamasından dolayı işlerimiz yüzde 70 oranında düştü. Yüzde 70 aşağı vuran bir piyasadan beklentiniz ne kadar büyük olabilir? İnsanlar ürün almıyor. Bu yıl özellikle çamaşır makinesi, televizyon gibi ürünler kış ürünü, dolap, klima gibi ürünler de yaz ürünleridir. Kış aylarına girdiğimizden bu yana çamaşır makineleri ve televizyonlarda satış olmuyor. Doların artmasıyla fiyatlar artınca insanların alım gücü düşüyor. Bugün asgari ücret 2 bin 342 lirayken bugün ucuz televizyon 4 binlere çıktı. İnsanların alım gücü kalmadığı için satışlar durdu. Buna bağlı olarak kapanan esnafımız var” ifadelerini kullandı.

Ara toptancılar kafasına göre zam yapıyorlar

Fiyatların geçen yıla oranla yüzde 100 yükseldiği tespitini yapan Başkan Çapku, “Geçen yıl 1000 lira olan çamaşır makinesinin fiyatı 2 bin liraya, bin 500 lira olan bir televizyon 3 bin liraya, bin 500 liraya attığımız buzdolabı 2 bin 700 lira oldu.  Sektörde karaborsacılar halen var. Bunlar, fabrika ile tüketicilere satan firma arasındaki ara toptancılar. Ara toptancılar kafasına göre zam yapıyorlar. Son 3 ayda her ay zam yapıldı. Fabrikaların direk bayilere mal satışını açmaları lazım. Açmazlarsa bu şekilde devam eder. Maalesef bu ülkede yükselen fiyatlar geri düşmüyor. İlerleyen zamanlarda dolar düşse bile fiyatlar yine düşmeyecek” dedi.  

Umarım iyi bir sonuç alırız

Kayıt dışı çalışmaya değinen Gaziantep Spotçular ve İkinci Elciler Dernek Başkanı Ali Çapku, şu şekilde konuştu: “Maliye kaydı, ruhsatı olmayan firmalar çok. Bu firmalar kontrol altına alındığında biz de rahatlayacağız ve satışlarımız da normale dönecek. Kayıt dışını yüzde 50 civarında kontrol altına alınsa bile bizim için çok iyi bir oran. Kayıt dışı için son çalışmalarımızı yapıyoruz. Çalışmalar bittiğinde Büyükşehir Belediyesi, Maliye, Zabıta Daire Başkanlığımıza tek tek noktasal olarak bildireceğiz, umarım iyi bir sonuç alırız.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *