ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

İhracatçıydık, ithalatçı olduk

İhracatçıydık, ithalatçı olduk
YAYINLAMA: 11 Mayıs 2022 / 15.16
GÜNCELLEME: 11 Mayıs 2022 / 15.16
Ülkemizde kalıcı ve sürdürülebilir bir tarım politikası olmadığı için tahıl ülkesi olan Türkiye’nin günübirlik politikalardan olumsuz etkilenerek buğday ithal eden ülke durumuna düştüğü belirtildi.

2.5 milyon ton buğday ithal edildi

Tahıl ülkesi olarak bilinen ve Dünyanın farklı ülkelerine Buda ihraç eden Türkiye’nin geçen yıl 2.5 milyon ton buğday ithal ettiğini, ithalatın her geçen yıl artmasının kaygı verici olduğunu belirten Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Karaca Bozgeyik, “Tahıl üretiminde birinci sıradayken şu anda ithalatçı durumuna düştük. Bunun nedeni Türk tarımının plansız programsız üretim yapması. Yıllardan beri ziraat mühendisleri odası, üretim planlaması yapılması gerektiğini belirtir durur. Ancak kimse sesimizi duymadı. Sonunda buğday ithal eden bir ülke olduk. Sadece geçen yıl 2.5 milyon ton buğday ithal edildi” dedi.

Tarımsal üretim için ziraat

mühendisleri istihdam edilmeli

Tarımsal potansiyelin iyi kullanılabilmesi için tarımsal planlamaya geçilmesi gerektiğini belirten Bozgeyik, tarımsal üretimde ziraat mühendislerinin istihdamının da önemli olduğuna değinirken, “Buğday ekiminde tohumdaki çeşitlilik, kuru tarımdan sulu tarıma geçiş ve nitelikli insanların tarım da değerlendirilmemesi verim düşüklüğüne neden oluyor. Tüm bunlar üst üste geldiğinde tarım sektörünün çok kötü durumda olduğu ortaya çıkıyor. Yazık ki Türkiye’de tarımın sadece geçimlik olarak yapıldığını görmekteyiz” şeklinde konuştu.

Sürdürülebilir tarım

politikaları hayata geçirilmeli

Planlı bir şekilde üretim yapılması durumunda ihracata geçirebileceğine dikkat çeken Bozgeyik, “Tarımsal potansiyeli, toprak varlığı çok geniş bir ülkeyiz. Tarımsal üretim, planlı bir şekilde yapılsa ihracatçı durumuna geçeceğiz. Kaldı ki geçmiş yıllarda ihracat yapıyorduk. Özellikle buğday da dünyanın en çok ihracat yapan ülkeler arasındaydık. Üzülerek belirteyim ki şu anda ithal eder duruma geldik. Buğday, stratejik bir ürün. Bizim gibi temel besin maddesi buğday olan bir ülkede ithalatçı duruma düşmek ilerde çok ciddi sorunlar yaşatabilir. Hükümetin özellikle tarımsal planlamayı ve tarımsal üretim programlarını iyi yapması gerek. Çiftçiden destek çekilmemeli “dedi.

Tarım bir bütün ele alınmalı

“Avrupa Birliği ve Dünya Bankası’nın şeker ve tütün yasasıyla Türkiye tarımına vurduğu darbe buğdayda da yaşanıyor” diyen Bozgeyik, “Dayatmacı politikalar sonucu tarım zor durumda. Türkiye’de tarım yapılamıyor. Bunun en büyük nedeni sürdürebilen, devamlılığı olan tarımsal politikaların üretilmemesi. Her hükümet döneminde farklı politikalar sonucu tarım bu duruma düştü. Gün olmuş et ithali, gün olmuş ithalat yasaklanmış. Yine bazı ürünlerde desteklemeler yapılmıştır. Oysa tarım bir bütün olarak düşünülüp desteklenmesi gerekiyor” diye açıklama yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *