ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

İhracatçılar uyarıldı

İhracatçılar uyarıldı
YAYINLAMA: 30 Ağustos 2020 / 17.54
GÜNCELLEME: 30 Ağustos 2020 / 17.54
Suudi Arabistan, İsrail malı almıyor

Türk ihracatçıların İsrail menşeli ürünleri Suudi Arabistan’a ihraç etmemeleri, aksi halde mağdur olacakları bildirildi.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliklerinden yapılan açıklamaya göre, Suudi otoritelerinin, İsrail menşeli ürünlerin ülkeye sokulmasını engellemek üzere çok sıkı tedbir aldığı vurgulandı. Son zamanlarda bazı firmaların İsrail menşeli ürünleri Suudi Arabistan’a sokmaya çalıştığının gözlendiği, bu nedenle bu ülkenin ihraç ürünleri çok daha sıkı şekilde incelediği belirtilen açıklamada, aksi halde iki ülke arasındaki ticaretin olumsuz etkileneceği belirtildi.

İsrail menşeli ürünlerin Suudi Arabistan'a girişini engellemek üzere Ticaret ve Sulama, Sağlık, Maliye ve Ekonomi Bakanlıkları tarafından çok sıkı tedbirlerin uygulamaya konulduğu, bunun yanı sıra Suudi Arabistan'ın diplomatik temsilciliklerine, İsrail menşeli ürünlerin değişik ülkeler üzerinden Suudi Arabistan’a gönderilme çabaları konusunda daha dikkatli olmaları yolunda talimat verildiği bildirildi. Yeni uygulamaya göre, Suudi Arabistan gümrüklerine gelen tüm malların menşeinin titizlikle araştırılacağını belirten GAİB yetkilileri, ihraç ürünler İsrail menşeli olmadığı kesinlik kazandıktan sonra ithaline izin verildiğini vurguladı.

Öte yandan geçtiğimiz ay, bir Alman firması tarafından Suudi Arabistan'a ihraç edilmek istenen buğday elyaflarının laboratuvar analizleri sonucunda İsrail menşeli olduğunun belirlenmesi üzerine bundan böyle ihraç ürünlerin daha sıkı şekilde kontrol etme kararı alındığı, söz konusu Alman şirketinin Suudi Arabistan Ticaret Bakanlığı tarafından "Kara Liste " kapsamına alındığı vurgulandı. İsrail menşeli ürünlerin özellikle başta Kıbrıs Rum Kesimi olmak üzere bazı ülkelerde üretilmiş gibi gösterilerek menşe şahadetnamesi düzenlemek suretiyle Suudi Arabistan'a ihraç edilmeye çalışıldığının gözlemlendiği bildirildi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *