ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

İhracatçı üvey evlat muamelesi görüyor

İhracatçı üvey evlat muamelesi görüyor
YAYINLAMA: 31 Temmuz 2022 / 17.11
GÜNCELLEME: 31 Temmuz 2022 / 17.11
Ülke kalkınması için ihracatın önemli olduğunu belirten sanayiciler, yerli piyasada mevcut fiyatlardan buğday alıp onu yaparak ihraç etmenin imkansız olduğunu belirtti.

İthalatın yoğun olduğu şehirler dışlanmasın

Un sanayicileri derneği ikinci başkanı Mesut Çakmak, Türkiye’nin ihracatının büyük çoğunluğunun, Irak ve Orta Doğu’ya yapıldığını belirterek, bunun da tamamına yakınının Mersin limanı ve Habur Sınır kapısından yapıldığını açıkladı. Çakmak, ithalat lisans belgesi dahilde işleme kapsamında verme yetkisinin yalnızca Ankara, Konya, Samsun, Bursa, İstanbul, Kocaeli gibi şehirlere verildiğini, fakat bu alanda yoğun işlem yaşansa da Adana, Mersin ve Gaziantep illerine yetki verilmemesinin ise büyük eksiklik olduğunu açıkladı.

Bölge ve evlat muamelesi yapılıyor

Dahilde işleme izin belgesi kapsamında gümrük vergileri ve fondan istisna tutularak ihraç kaydıyla buğday ithaline izin verildiğini hatırlatan Çakmak, ithalat sırasında Tarım Bakanlığı’na bağlı koruma kontrol genel müdürlüğünden kontrol belgesi alma mecburiyeti olduğunu, bunu almak için de 500 km uzaktaki şehirlere gitmek zorunda olduklarını açıkladı. Bölgeye üvey evlat muamelesi yapıldığını hatırlatan Mesut Çakmak sorunlarla ilgili olarak bakanla rapor sunduklarını belirterek, “Gaziantep’e en yakın yetki verilen il olarak Konya ve Ankara. Buna karşılık Marmara bölgesi küçük bir alanı kapladığı halde bu yetki üç ayrı ile verilmiştir. Gaziantep’ten, Ankara il tarım müdürlüğüne yaptığımız müracaatlar en erken bir haftada sonuçlanmakta ve bu gecikmelerden dolayı Buda getiren gemilere boş yere para ödemekteyiz. Kurusuna ihtiyacımız olan döviz bürokratik gecikmelerden dolayı fuzuli olarak yabancılara gitmekte. Bu sorunun acil olarak çözümlenmesini istiyoruz” dedi.

Sanayici bürokrasiden hala şikayetçi

Öte yandan imal edilen onların tahliye ürünü olan köpeğin fonsuz olarak millileştirilmesinin söz konusu olduğunu hatırlatan Mesut Çakmak, Bunun için de ithalat izin belgesi almak zorundayız ve bu belgenin çıkmasını günlerce bekliyoruz. Oysa bu malın hammaddesinin ithali sırasında, kontrol belgesi alınmıştır. Gümrük müdürlüklerince yapılacak bir yazışma ile kepeği millileştirilmesinde ithalat izin belgesi istenmeye bilir. Biz imalatçı ve ihracatçılar da bürokrasiye takılmadan ülke kalkınması için daha fazla çaba sarf ederiz. Ankara’ya ithalat izin belgesi için gönderdiğimiz dosyalar günlerce havale edilmeye ve imzalanmayı bekliyor” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *