ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

İhracata dayalı kalkınma modeli uygulanmalı

İhracata dayalı kalkınma modeli uygulanmalı
YAYINLAMA: 13 Ocak 2021 / 13.20
GÜNCELLEME: 13 Ocak 2021 / 13.20
Makina sektöründe dünyadaki tüm fuarları büyüteç altına aldıklarını ifade eden Makina İmalatçıları Birliği Başkanı Sedat Silahtaroğlu, tüm imkanların ihracat için seferber edildiğini vurguladı. Silahtaroğlu, fuarlara katılım için gerekli organizasyonun birlik tarafından yapıldığını kaydetti.

Makina İmalatçıları Birliği ile Dış Ticaret Müsteşarlığı arasında başlatılan program çerçevesinde, komşu ülkelerden başlamak üzere makina talebi yüksek tüm ülkelere sektör temsilcilerinden oluşan heyetler gönderdiklerini hatırlatan Sedat Silahtaroğlu, “Türkiye’nin kalkınma modelinin kökünden değiştirilerek tamamen ihracata dayalı kalkınma modeline geçilmesi gerekir. İhracatımızı artırmak ve 2005 yılında gerçekleştirilecek serbest ticarete hazırlık yapmak amacıyla, öncelikle komşu ülkelerden başlayarak Meksika, Fas, Tunus ile ticari faaliyetlerimizin yüksek olduğu ülkelerle serbest ticaret anlaşması yapılması gerekiyor" dedi. Silahtaroğlu, askeri ve sivil yatırımlarla ilgili ihalelerde Off-Set uygulaması konusunda Dış Ticaret Müsteşarlığı ile çalışmaları olduğunu, ancak bu konuda bugüne kadar önemli bir gelişme sağlanamadığını kaydetti.

Serbest bölgelere getirilen yeni düzenlemelere olumlu bulduklarını kaydeden Silahtaroğlu, ithalat serbestliğine değil, haksız rekabete karşı olduklarını belirterek konuşmasına şöyle devam etti: “Bu nedenle Serbest Bölgeler ihracata yönelmelidir. Talebimiz Serbest Bölgeler- ’de yerleşik firmaların sadece yurtiçi ithalata dönük işlemlerinden vergi alınmasıdır. Eximbank kredilerinin KOBİ’lere ağırlıklı olarak kullandırılması, Exim sigortasının tüm ülkeleri kapsaması gerek. Exim’in ülke ve proje bazında kredi vermesini talep ediyoruz.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *