ANASAYFA arrow right Ekonomi

İhracat olmazsa piyasa karaborsacı ve stokçulara kalır

İhracat olmazsa piyasa karaborsacı ve stokçulara kalır
YAYINLAMA: 09 Haziran 2020 / 20.53
GÜNCELLEME: 14 Haziran 2020 / 20.19
Bu sene fıstığın var yılı olması hem üreticinin hem de esnafın yüzünü güldürürken, Koronavirüs salgını nedeniyle fıstık ihracatının durdurulması kara kara düşündürmeye başladı.

Gaziantep Fıstıkçılar Odası Başkanı Hasan Karaoğlan, Koronavirüs nedeniyle fıstık ihracatının durduğunun altını çizerken, “Fıstık ihracatı bir an önce açılmalı. Çünkü ihracat açılmazsa piyasaya karaborsacılar ve stokçular çıkar” uyarısı yaptı. “Eskiden üretici fıstığını Güneydoğu Birliğe satıyordu, depolanıyordu, tüccarda ihtiyacı kadar alıyordu. Şimdi Güneydoğu Birlik yoktur. Dolayısıyla üretici fıstığını komisyoncuya getiriyor, komisyoncuda parayı verene satıyor. Stokçuluğun ve karaborsacılığın önüne geçebilmek için üreticilerin bir araya gelerek kooperatif kurmaları gerekiyor”

İstiyoruz ki Gaziantep ve ülke ekonomisi daha çok kazansın

2020 yılının fıstığın var yılı olduğunu anlatan Karaoğlan, “2019 yılında fıstık rekoltesi düşük olduğundan fiyatlar yüksekti, ama bu sene var yılı olduğu için fiyatların yüzde 30 düşeceğini düşünüyorum. Tüm korkumuz ihracatının açılmamasıdır. Çünkü ihracat açılırsa fıstık satışlarında herhangi bir sıkıntı olmaz, fakat açılmazsa stokçular ve karaborsacılar ortaya çıkacak. Bu da bizim işimize gelmez. İstiyoruz ki Gaziantep ve ülke ekonomisi daha çok kazansın” dedi.

Zorlu bir süreçten geçen esnaf, kredilerle ve borçlanarak ayakta kaldı

Dünyanın Gaziantep fıstığının hem lezzetini hem aromasını hem de kalitesini bildiğini kaydeden Başkan Karaoğlan, Koronavirüs bitmeden ihracatın açılmasının zor olduğunu söyledi, esnafın bu süreçten olumsuz etkilendiğini vurguladı. “Pandemiden dolayı hem pazarımız hem de satışlarımız yüzde 20’lere düştü. Dolayısıyla zorlu bir süreçten geçen esnaf, kredilerle ve borçlanarak ayakta kaldılar. İstediği satışı yapamayanlar kepenkte kapatır, iflas da eder” ifadelerini kullandı.

Türkiye geneli fıstık rekoltesinin 300 bin ton olacağını tahmin ediyoruz

Boz fıstığın kilosunun 17-18 liradan başlayabileceğini açıklayan Gaziantep Fıstıkçılar Odası Başkanı Hasan Karaoğlan, konuşmasına şöyle devam etti: “Üreticinin çoğu fıstığını kırmızı yapacağından piyasaya fazla boz fıstığın gelmeyeceğini düşünüyorum. Türkiye geneli fıstık rekoltesinin 300 bin ton Gaziantep’te ise 95 bin ton olacağı tahmin ediliyor. O nedenle ihracatın muhakkak açılması gerekiyor. Bu kadar yüksek bir rekolte Gaziantep’te işlenecek.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *