ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

İhale yasası uygulanmalı

İhale yasası uygulanmalı
YAYINLAMA: 27 Ekim 2021 / 14.16
GÜNCELLEME: 27 Ekim 2021 / 14.16
Yeni ihale yasasında kırka yakın madde üzerinde hükümetin değişiklik yaptığını, ancak bunun yersiz olduğunu savunan mühendis ve müteahhitler, yasanın derhal uygulamaya geçirilmesi gerektiğini açıkladı.

Sektördeki durgunluğun hat safhada olduğu ifade edilirken, “Her hükümet kendi müteahhidini yaratmasın. Bu anlayıştan artık vazgeçersin. Geçmişte, yasalarda yapılan kişiye özel değişiklikler büyük sıkıntılar yarattı” denildi.

AB'ye uymak için çıkarıldı, ama uygulanmıyor

PSP, MHP ve ANAP koalisyon hükümeti döneminde ihale yasasının AB ilkelerine uygulanarak, 1.1.2003 tarihinde yürürlüğe girecek şekilde hazırlandığını hatırlatan Gaziantep Ticaret Odası yönetim kurulu üyesi ve inşaat sektörü meslek komitesi üyesi Ünal Özdil, şimdi AKP hükümetinin yasadaki bazı maddeleri değiştirmek için çalışma yaptığını söyledi.

Ödeneği olmayan işler ihale edilmeyecek

Özdil sözlerine şöyle devam etti: Yasa yürürlüğe sokulmadı. İktidar partisi kendine yakın müteahhitlere rant sağlamak amacıyla, yasada değişiklik yapmadığı için henüz yürürlüğe koymadı. Oysa bugün çıkan yasaya olur verenler mecliste ve şimdiki hükümetin üyeleridir. Bayındırlık Bakanı bile bu yasayı olumlu oy verenlerden biridir. Yasanın en büyük önemli yanlarından biri ödeneği olmayan hiçbir işin ihaleye çıkarılmayacak olması. Aynı zamanda yasada büyük eksiklikler de var. Örneğin, büyük müteahhitlere daha kolay iş alma imkanı doğuyor. Hala müteahhitliğin tanımı yapılamıyor. Eline belge alan herkes müteahhitim diyor. Son Tunceli depreminde olduğu gibi kamu binalarının en çok hasar gören binalar arasında yer alması müteahhidin ve kontrol sisteminin ne kadar çürük temeller üzerinde oturduğunu göstergesidir.

Yersiz zamlar maliyet sorunu yaratıyor

Özdil, “Elbette yasalarda eksikler ve uygulamadan kaynaklanan bir takım sorunlar olabilir. Bunlar zamanla düzeltilir. Fakat yasada bir takım eksikleri olmasına rağmen yine de olumlu inşaat müteahhitleri olarak hükümetten beklentilerimiz var. 1992'den beri durgun olan inşaat sektörünün önünün açılarak ekonominin canlandırılmasını bekliyoruz. Ancak şu ana kadar hükümetlerin inşaat sektörü ile ilgili olumlu çalışmasını göremedik. Sektörde sebepsiz ve haksız fiyat artışları maliyet sorunu yaratıyor. Dolayısıyla talep daralması yaşanıyor” dedi.

İhaleler AB ülkelerinde olduğu

gibi ülkemizde de şeffaf olmalı

Türkiye'nin AB’ye hazırlanan bir ülke olduğunu hatırlatan Özdil, “AB ülkelerinde her şey şeffaf. Avrupa'da olduğu gibi bir iş ihaleye çıkmadan önce büyüklüğüne göre 1 ile 3 ay arasında süre verilerek müteahhidin hazırlık yapmasına imkan verilmeli. İşler anahtar teslimi olmalı ve anlamsız aşırı kırımlar ortadan kaldırılmalı, işi yapanlar hak edildiği fiyattan yaparak zamanında teslim etmeli. Yatırımların sürüncemede kalması tamamen önemli” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *