ANASAYFA arrow right Yaşam

İftarda ve Sahurda besinleri yavaş yavaş çiğnemek gerekir

İftarda ve Sahurda besinleri yavaş yavaş çiğnemek gerekir
YAYINLAMA: 22 Mart 2023 / 17.10
GÜNCELLEME: 22 Mart 2023 / 17.10
Ramazan ayı, bedenin ve nefsin tutulduğu beslenme ve yaşam şeklinin değiştiği bir aydır. Uzun saatler aç kaldığımız, beslenme düzenimizin değiştiği bu dönemde sağlıklı beslenmek oldukça önemlidir.

Özel Hatem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Merve AYTAÇ KILINÇ, ramazan ayı boyunca doğru beslenme konusunda önerilerde bulundu.

Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmenin önemine vurgu yapan Dyt. Merve Aytaç Kılınç, uzun saatler aç kalındıktan sonra kalorili besinler yerine karbonhidrattan fakir proteinden zengin besinlerin tercih edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte önerilen az ve sık beslenme biçimi yerini uzun süreli açlığa ve susuzluğa bıraktığını ifade eden Dyt. Kılınç ‘ İftarınızı, mutlaka bir bardak su ve bir hurma ile açmaya özen gösterin. Ardından bir kâse çorba ve salata tüketin. Uzun süreli bir açlık geçirildiği için hızlı bir başlangıç yapmamak gerekir. Besinler yavaşça çiğneyerek tüketilmeli ve ana öğüne geçmeden en az 3-5 dakika beklenmelidir.

Ana yemek olarak etli bir sebze yemeği veya tavuk, balık, et gibi proteinden zengin besinler, tam tahıllı ekmek veya porsiyonlama ile beraber bulgur pilavı, posa açısından zengin kuru baklagiller de yardımcı yemek olarak tercih edilebilir.  Bununla beraber iftar ve sahurda yağlı, kızartılmış ve tuzlu besinlerden uzak durmak gerekir.

Tatlılar yemekten hemen sonra tüketilmemelidir.

Yemeğin hemen üzerine tüketilen tatlılar hem kilo alımına hem de kan şekerinin hızlıca yükselmesine sebep olur.  Sindirimi güçleştirir.

İftarın ardından ise mideyi yormayacak ve kan şekerini aniden yükseltmeyecek hamur işi ve şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar ya da mevsim meyveleri tüketilmelidir.

Sahurda doğru besin tercihleri yapılmalı

Sahurun önemini anlatarak uzun süre aç kalınacağı için vatandaşların mutlaka sahura kalkması gerektiğini vurgulayan Özel Hatem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Merve Aytaç Kılınç ‘Sahursuz tutulan oruç uzun süreli açlıkta kas yıkımına neden olabilir.  Sahur, tokluk hissinin daha uzun sürmesi ve kan şekerinin erken düşerek halsizlik hissinin oluşmaması için önemlidir. Sahura kalkmadan oruç tutulduğunda, aç kalma süresi fazla olacağından  metabolik hız düşüşü, baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk şikayetleri olabilir.

Sahurda tuzlu besinler tercih edilmemelidir. Yumurta, süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı gibi hafif yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilebilir. Sahur sofrasında protein, yağ ve karbonhidrat dengesi kurulmalıdır’ dedi.

Razaman ayında su tüketimi

Dyt. Kılınç’ Ramazanda öğün sayısının azalması ve yaklaşık 16-17 saatlik açlık süresiyle birlikte günlük alınan enerjinin düşmesi ve sıvı tüketiminin azalması ile metabolizma hızı yavaşlamaktadır. Bu nedenle iftar ve sahur saatleri arasında 2 ile 2.5 litre arası su tüketmeye özen gösterilmelidir. Tek seferde yüksek miktarda su içmek yerine aralıklı olarak sahur saatine kadar içilmelidir ‘dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *