ANASAYFA arrow right Yaşam

İflas eden, tarlası, hayvanı ve evi icradan satılan birçok çiftçi var

YAYINLAMA: 04 Ekim 2022 / 22.09
GÜNCELLEME: 04 Ekim 2022 / 22.09
Gaziantepli çiftçi, bu sene buruk bir hasat dönemi geçirdi. Çünkü havaların kurak olması nedeniyle üreticilerimiz hububat ve Antepfıstığından istediği rekolteyi alamadı. Hububatta sulanmayan alanlarda yüze 80-90 verim düşüklüğü yaşandı

Çiftçilerin yüzde 70’inin bankalara borçlu olduğunu söyleyen Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, “Ürünlerde istenilen rekolte elde edilemeyince üreticilerimiz borçlarını ödemedi. İflas eden ve tarlası, hayvanı ve evi icradan satılan birçok çiftçi var” şeklinde konuştu.

Hiçbir zaman çiftçinin yanında olunmadı

Çolak, çiftçilerin borçlarının ertelenmesini istedi. “Üretici, icralık olduktan ve tarlası, traktörü ve hayvanı elinden gittikten sonra iş işten geçmiş olur. Hiçbir zaman çiftçinin yanında olunmadı. Borçlar sadece yapılandırıyor, lakin yapılandırma yapanlar bankadan kredi alamıyor. Acilen destek olunması şart” çağrısında bulundu. 

Kuraklık üreticilerimizin kaderi olmamalı

Çolak, “Gaziantep çiftçisi bu sene buruk bir hasat dönemi geçirdi. Çünkü havaların kurak olması nedeniyle üreticilerimiz hububat ve Antepfıstığından istediği rekolteyi alamadı. Hububatta sulanmayan alanlarda yüze 80-90 verim düşüklüğü yaşandı. Dekar başına ektiği tohumu dahi hasat edilemedi. Şahinbey İlçesi’nde sadece yüzde 10-12 oranında sulu tarım yapılıyor. Bu nedenle çiftçilerimiz ektiği tohumu bile zor aldı. Aynı durumu Antep fıstığı hasadında da yaşadık. Son yıllarda yaşanan kuraklık Antep fıstığını da etkiledi. 100-110 ton rekolte beklerken 45-50 bin ton rekolte elde edildi. Dolayısıyla ne hububat ne de Antep fıstığı hasadında çiftçinin yüzünü gülmedi. Her zaman dediğimiz gibi kuraklık üreticilerimizin kaderi olmamalı. Üretim isteniyorsa toprağı su ile buluşturulmalı. Bir an önce Fırat suyunun Gaziantep topraklarıyla buluşturulması gerekiyor. Aksi takdirde çiftçi her yıl zarar etmeye devam edecek” dedi.

Çiftçilerimiz umutla desteği bekliyor

Hububat ekim hazırlıklarına başlanıldığını duyuran Başkan Çolak, “Çiftçi, tohumu toprakla buluşturması gerekiyor, ama kararsız ve tedirgin. Çünkü ektiği ürünler zarar ediyor. O yüzden ekip ekmemekte tereddüt ediyor. Ayrıca girdi girdi maliyetleri aşırı derecede yükseldi. Mazot, gübre ve tohum alıp ekecek gücü kalmadı. Devletin, çiftçilere özel bir destek paketi açıklaması lazım. Şahinbey Belediyesi yüzde 50 hibeyle tohum ve gübre desteğinde bulunacak. Çiftçilerimiz umutla bu desteği bekliyor” ifadelerine yer verdi. Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *