ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

İcraatın başındakiler de ‘şikayet’ ederse… 

İcraatın başındakiler de ‘şikayet’ ederse… 
YAYINLAMA: 21 Ekim 2020 / 15.38
GÜNCELLEME: 21 Ekim 2020 / 15.38

Enerji, Maliye ve Turizm Bakanlan, Gaziantepliler tarafından soru yağmuruna tutuldu. Sivil toplum örgütlerinin katılımıyla düzenlenen toplantıda konuşan Enerji Bakanı Zeki Çakan, Türkiye’de ortalama enerji kaybının yüzde 21.6 olduğunu söylerken, 1 megawatt saatlik bile yedek enerji gücünün olmadığına dikkat çekti. Maliye Bakanı Sümer Oral ise, ülkenin yaşadığı kriz ve uygulanan programın başarısızlığının mali yapıdaki dengesizlikten kaynaklandığını, banka ve finans sektörünün bunlann başında geldiğini açıkladı.

ANAP tarafından düzenlenen ve gece geç saatlere kadar süren 4. Sivil Toplum Örgütleri Toplantısı’nda konuşan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan, enerji fiyatlanndaki artış isteyerek yapmadıklarını, krizden dolayı tüketim artarken, üretimin düştüğünü vurguladı. Kayıp enerji ve üretimdeki yetersizliğin kurumu zam yapmaya zorladığını ifade eden Bakan Çakan, enerji yatırımlarının artırılarak devam etmesinin zorunlu olduğunu vurguladı. Çakan, Türkiye’nin 1 megawat saatlik bile yedek gücünün olmadığını belirterek, “Bunun için pahalı satıyoruz ki az kullanılsın. Kayıp kaçakla mücadelemiz sürdükçe fiyatlara zam gelmeyecektir. Çünkü kayıp kaçaklar içler acısı. Şu bir gerçek, yılda bir katrilyon 900 trilyon kayıp var” diye konuştu.

Başarılı olamayan müessese müdürlerini görevde tutmayacaklannı açıklayan Bakan Çakan, “Hedefleri tutturmayan, kayıp kaçakla ilgili gerekli mücadeleyi yapamayan müdürleri görevde tutmayacağım. Örneğin bir ilde kayıp kaçak yüzde 21 ise o kentte yıl sonuna kadar ora- n yüzde 18’e indirecek. Bu ay elektriğe zam yapmadık. Sebebi de kaçakların biraz olsun önlenmesidir. Türkiye’de ortalama kayıp kaçak oranı 21.6” dedi.

Maliye Bakanı Sümer Oral ise, Türkiye’nin yaşadığı kriz ve programın başarısızlığının mali yapıdaki dengesizliklerden kaynaklandığını belirterek, “Banka ve finans sektörleri bunların başında geliyor. Programın faturası büyük oldu. Ama pes edecek değiliz. Ekonomiyi yeniden düzlüğe çıkarmak için bu tek çare” dedi.

Oral, “Ancak başka bir çözümü olan varsa Türkiye için çıksın söylesin” dedi. Bakan Oral, 2002’ye sağlam bir çizgiyle girildiğini ifade ederek şunlan söyledi: ”2002’de Kamu kesiminin borç ödemede problemi olmayacak. İç ve dış finans sorunumuz da olmayacak. 2001’de bütçe hedeflerini öngörülenden fazla gerçekleştirdik. Yapısal değişiklikleri yaparsak 2002 yılı zor yıllann sonu olur. Amacımız üretim ve yatmm hevesini tekrar kazandırabilmek.” 2002’de vergi yapısını sağlıklı hale getirmek, vergiyi tabana yaymak, vergi oranlarını 5 oranlıdan 3’e çekmek için çalıştıkla- nnı söyleyen Bakan Oral, “Vergiyi gücü olandan almak lazım. Çağdaş bir vergi oranına doğru gidiyoruz. Bunun yanısıra vergi denetimini daha sağlıklı yapacağız” diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan,Yerel Yönetimler Yasası’nın mevcut hali ile çıkmasının sakıncalı ve yanlış olduğunu belirterek, “Lütfen bu yasayı bu şekilde çıkartmayın, engelleyin. Eğer bu yasayı bu şekilde çıkanrsanız Türkiye’ye iyilik değil, kötülük yaparsınız. Çünkü bu yasa değil, bir ucubedir. Bu ucube ile belediyeleri karşı karşıya bırakmayın. Ankara’nın bazı işleri artık yerel idarelere bırakması gerek. Benim şehrimde yapılacak kale düzenlenmesiyle Kültür Bakanlığı’nın ne ilgisi var? Sağlık Bakanlığı’nın filan lokantanın ruhsatı ile, Tanm Bakanı’nın filan yerdeki hayvan muayenesi ile ne alakası var? Bu işleri yerel yönetimlere temsil ediniz” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *