ANASAYFA arrow right Güncel

İcra Komitesi, sigorta acentelerinin haklarını savunamıyor

İcra Komitesi, sigorta acentelerinin haklarını savunamıyor
YAYINLAMA: 17 Mayıs 2020 / 20.36
GÜNCELLEME: 17 Mayıs 2020 / 20.36
Gaziantep Sigorta Acenteleri Derneği, görevini ve yetkilerini temsil ettiği kurumlar adına kullanma gayreti göstermeyen Sigorta Acenteleri İcra Komitesine istifa çağrısı yaptı

Sigorta Acenteleri İcra Komitesi’nin, şeffaflıktan ve denetlenebilirlikten uzak olduğunu ve sigorta acentelerinin haklarını savunamadığını belirten Gaziantep Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı İhsan Yiğit, “SAİK, sektöre öncülük eden kurum olma vasfını son yaşananlarla tamamen kaybetmiştir” İfadelerini kullandı.

SAİK, denetlenebilirlik ve şeffaflıktan uzak

Başkan Yiğit, sektörün temsilciliği olma makamında bulunan kişilerin, üretimin büyük ağırlığını sırtlayan sigorta acentelerinin fikirlerinden bağımsız hareket ettiğini, karar alırken sektörü oluşturan paydaşların fikirlerini almadığını vurgularken, “Kioskların kamu yararına olması hasebiyle, bizzat kamu yönetimi tarafından kaldırılmaması yönünde karar alındığını belirten SAİK Başkanlığı, bu organizasyonlardan elde edilecek faydanın, acenteler lehine döndüğünü beyan etmekte, ancak şeffaflık ve denetlenebilirlik ilkesinden uzak hareket etmektedir. Muayene istasyonlarında oluşturulacak zorunlu trafik ve tapu dairelerinde oluşturulacak zorunlu deprem poliçelerinin hangi kurum aracılığıyla sisteme sokulacağı hususunda adilane bir davranışın nasıl sağlanacağı büyük bir muammadır. Buna ek olarak sağlanan gelirin, acenteler nezdinde dağıtılacağı açıklanmıştır. Bahsi geçen her iki poliçe grubunun da portföyünde yer alması için (Cadde üzerinden yüksek kiralarla dükkan açmak, reklam vermek gibi) çeşitli maddi külfetlere katlanmış acentelerin haklarını, bu anlamda hiçbir masrafa katlanmamış acentelerle bölüştürmek ne kadar hakkaniyetlidir” diye açıklamada bulundu.

İşimizi yapamaz hale getirilmeye çalışılmamızı da kabul etmiyoruz

Çok sayıda şubesi olan ve birçok kurumla iş paylaşımı yapan büyük acentelerin, kendilerinden üretim yapan küçük işletmelerin haklarına da girmiş olacağının bilinmesi gerektiğini vurgulayan Yiğit, Gaziantep Sigorta Acenteleri olarak, elbette tüm sigorta dallarında, halkın daha ucuza poliçe sahibi olabilmesini istediklerinin altını çizdi. “Güçlü sermaye yapılarıyla, zorunlu sigorta dallarında faaliyet gösterebiliyor olmalarından ötürü, bu yetiye sahip sigorta şirketleri açısından destekleyici olarak çıkarılan kanunların bizler de arkasındayız. Ancak tek gelir kaynağı “Komisyon tutarları” olan bizlerin, işimizi yapamaz hale getirilmeye çalışılmamızı da kabul etmiyoruz” dedi. 

Sigorta Acenteleri İcra Komitesini istifa etmeye davet ediyoruz

Gerek dijital alt yapı gerekse sermaye yeterliliği sebebiyle sektörden büyük pay alma gayreti içerisinde olan “Yetkisiz” kurumlarına sigorta poliçesi satabilme imkânı verilmesine sigorta acenteleri olarak karşı olduklarını kaydeden Gaziantep Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı İhsan Yiğit, konuşmasını şu cümlelerle sona erdirdi: “tüm meslektaşlarımızla, tek ses olarak karşı çıkıyoruz. Teknoloji marketleri, GSM operatörleri gibi mesleki bilgiden ve tecrübeden yoksun kurumların, hediye çeki, para puan, GB ve dakika gibi çeşitli menfaatler sağlayarak poliçe satabilir hale getirilmesini de meslek etiğine yapılan bir hakaret olarak görüyoruz. Haklarımızı savunmak üzere göreve getirdiğimiz SAİK’in, bu kararın alınmasında gösterdiği gayretlerle ancak iflas etmemizi istediğini düşünüyoruz. Önceliğinin, 2017 yılı Nisan ayı öncesinde temel alınan komisyon oranlarına geri dönülmesi ve bu konunun kanunlaştırılarak güvence altına alınması ile kredi uygulamalarıyla vatandaşı sigorta satın almaya zorlayan finans kuruluşlarına karşı tedbir geliştirmek olan SAİK’İn, mücadele listesinde çok daha aşağılarda yer alan konulara eğilmesi bizim nezdimizde soru işaretleri barındırmaktadır. Tüm bu bilgiler ışığında, görevini ve yetkilerini, temsil ettiği kurumlar adına kullanma gayreti göstermeyen, Sigorta Acenteleri İcra Komitesini ivedilikle istifa etmeye davet ediyoruz.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *