ANASAYFA arrow right Dünya

İbrahim Anlaşması: BAE ve İsrail uzlaştı

İbrahim Anlaşması: BAE ve İsrail uzlaştı
YAYINLAMA: 14 Ağustos 2020 / 16.56
GÜNCELLEME: 14 Ağustos 2020 / 16.56
ABD Başkanı Trump, Birleşik Arap Emirlikleri ve İsrail arasında "İbrahim Anlaşması"nı duyurdu. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ikili ilişkilerin tamamen normalleştirilmesi için anlaşmaya vardığını duyurdu.

Trump, İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki anlaşmanın isminin 'İbrahim Anlaşması' (the Abraham Accord) olduğunu söyledi.

İsrail ve BAE'nin ikili ilişkilerin tamamen normalleştirilmesi için anlaşmaya vardığını duyuran Trump, "İsrail ile BAE arasındaki barış anlaşması büyük bir ilerleme. Şimdi bölgede benzer anlaşmaların gerçekleşeceğini umuyorum" dedi.

Anlaşma ne öngörüyor?

Uluslararası haber ajansı Reuters, üst düzey Beyaz Saray yetkililerinden aldığı bilgiye göre, anlaşma İsrail'in Batı Şeria'daki ilhak planlarını askıya alması karşılığında BAE ile ilişkilerinin tam normalleşmesini öngörüyor.

Trump, İsrail ve BAE'den heyetlerin gelecek haftalarda bir araya gelerek farklı alanlarda ikili anlaşmalar imzalayacakları açıklandı.

Netanyahu: Tarihi bir adım

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, İsrail ile BAE arasındaki normalleştirme anlaşmasını tarihi bir adım olarak değerlendirdi.

Netanyahu, anlaşmaya ilişkin Batı Kudüs'teki başbakanlık ofisinde düzenlediği basın toplantısında, BAE ile "barışa karşılık barış" esası üzerine anlaşma imzalandığını, bu anlaşmanın, ticaret, turizm ve havacılık alanlarını kapsadığını belirtti.

"İlhak planında değişiklik yok"

İşgal altındaki Batı Şeria'nın bazı kısımlarını ilhak planına ilişkin ise Netanyahu, "ABD Başkanı Donald Trump, Batı Şeria'nın bazı kısımlarının ilhakını geçici olarak askıya almamı istedi, ben de kabul ettim" dedi.

Planın bazı bölgeleri bir süreliğine askıya alındı.

Ancak Netanyahu, ilhak planının ABD ile tam koordineli bir şekilde devam edeceğine vurgu yaparak, "İlhak planımızda herhangi bir değişiklik yoktur" şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *