ANASAYFA arrow right Ekonomi

Hükümet, rakamı 4 kişilik bir aileyi göz önüne alarak belirlemeli

Hükümet, rakamı 4 kişilik bir aileyi göz önüne alarak belirlemeli
YAYINLAMA: 25 Aralık 2020 / 20.48
GÜNCELLEME: 25 Aralık 2020 / 21.26
Asgari Ücret Tespit Komisyonu son toplantısını önümüzdeki hafta içinde yapacak. Doğrudan 7 milyon, dolaylı 20 milyonu yakından ilgilendiren 2021 asgari ücret belli olacak

Komisyondaki tarafların işçiyi mağdur etmeyecek bir rakam üzerinde anlaşmaları gerektiğini vurgulayan Belediye İş Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Ahmet Gökalp, “Asgari ücreti belirleyenler elini vicdanlarına koymalılar. Bir insan aldığı maaş ile evine bir kilo meyve, kırmızı et ve tatlı bilmelidir. Bunu göz önüne alsınlar ve ona göre karar versinler” dedi.  

“Hükümet, 4 kişilik bir aileyi göz önüne alarak, rakamı belirlemelidir” ifadelerini kullanan Gökalp, “Komisyondaki birçoğunun tuzu kuru. Çünkü gelirleri iyi. Ancak çevresinde asgari ücretle çalışanlar mutlaka vardır. 4-5 bin liraları telaffuz etmemiz çok mantıklı değil. Verilmeyeceğini biliyoruz. Son dönemlerde muhalefetin de dile getirdiği gibi asgari ücretin en az 3 binin üzerinde olması lazım” diye konuştu.

Bu zor zamanlarda en büyük mağduriyeti işçiler yaşıyor

3 bin liranın altında bir ücret açıklandığı zaman 2021 yılının çalışanlar açısından zor geçeceğinin altını çizen Başkan Gökalp, “Pandemi sürecinde birçok işyeri çalışanları işten çıkaramadığından ücretsiz izne gönderdi. Tüm ürünlere yüzde 40’ın üzerinde zam geldiği, her şeyin ateş pahası olduğu bir dönemde aylık bin 100 lira ile nasıl geçinilebilir, ne alınabilir? O nedenle bu zor zamanlarda en büyük mağduriyeti hiç şüphesiz işçiler yaşıyor” tespitini yaptı.

TÜİK, net rakam vermeli topu taca atma ile bu iş olmaz

Gökalp, TÜİK’in açıkladığı 2 bin 792 liraya değinirken, “Türkiye İstatistik Kurumu, inandırıcılığını kaybetmiş bir kurum. Sadece birilerinin rakamları şu şekilde açıkla dediği ve açıkladığı bir kurum haline geldi. Asgari ücret çalışılacak en düşük anlamına gelmektedir. Dolayısıyla açıklanan 2 bin 792 neyin nesi 2 bin 500 lira neyin nesi? TÜİK, 4 kişilik bir ailenin geçinebilmesi için şu kadar parayı ihtiyacı var deyip, net açıklama yapacak, topu taca atma ile bu iş olmaz” ifadelerini kullandı.

Vergiler tamamen kaldırılmalı ya da yüzde 15’e sabitlenmeli

Vergi dilimlerine değinen Belediye İş Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Ahmet Gökalp, konuşmasını şu şekilde bitirdi: “Vergiler işçinin belini büküyor. Ocak ayında yüzde 15 ile başlanılan vergi dilimleri yıl sonuna kadar yüzde 30-35’leri bulmaktadır. Bu konuyu yıllardan beri dile getirmemize karşın hiçbir şekilde çözüme kavuşturulmadı. Dolayısıyla işçiye büyük bir yük olan vergiler tamamen kaldırılmalı ya da yüzde 15’e sabitlenmeli.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *