ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Hukukun üstünlüğü ve bağımsızlığı zedeleniyor 

Hukukun üstünlüğü ve bağımsızlığı zedeleniyor 
YAYINLAMA: 13 Kasım 2020 / 13.12
GÜNCELLEME: 13 Kasım 2020 / 13.12

Susurluk mahkumu Korkut Eken hakkında yargının verdiği karara karşı Eken’e destek çıkan generallerin yargıda eşitlik ilkesine zarar verdiği ifade edildi. CHP Şahinbey İlçe Başkan Yardımcısı Erdinç Tütüncüler, yargının suçlu bulduğu bir şahsı generallerin korumasının yargının kararlarını hiç saymak olduğunu vurguladı.

Yargının mahkum ettiği Eken’i destekleyen açıklama yapılmasının hukukla bağdaşmadığını ifade eden Erdinç, “Generallerin bu açıklaması aslında suçtur. Türk yargısı ve cumhuriyet savcılarının konunun üzerine gideceğine inanıyoruz. AB normlarında hukuk anlayışını yakalayabilmemiz, bu tür hassas konularda tüm yurttaşların göstereceği duyarlılıkla mümkün. Ben devletin belli kademelerinde görev yapanların, mahkum edilen bir insanı destekleyen açıklamalarını yakışıksız buluyorum. O zaman onlar da suçlu. Hukuk devletinde bu tür açıklamalar olabilir mi? Yargının suçlu bulduğu bir insanla ilgili övücü ya da destekler niteliklerde açıklama yapmak suçtur. Batı normlarında hukuk istiyorsak, değerlendirmeler hukuk çerçevesinde yapılmalı” dedi.

ANAP İl Başkanı Necati Binici ise yargıya intikal eden bir konu hakkında açıklama yapılmasının doğru olmadığını belirterek, “Yargının karar verdiği bir konuda açıklama yapmak yanlış. Eken’in devlet için yaptıklarını tahmin edebiliyorum. Ancak Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devleti. Hukuk devletinin kuralları vardır. Eken’in yaptıklarını da hukuk çerçevesinde değerlendirmek gerek. Destek açıklamalarını ben de hayretle izlemekteyim. Yargılanan kişi hakkında kim açıklama yaparsa yapsın doğru değil, bunun doğru ya da yanlış olduğuna ancak yargı karar verir. Yargı da herkese eşit uygulanmalıdır. Yargıyı etkileyen sözler hoş olmaz” şeklinde konuştu.

Eğitim-Sen Gaziantep Şubesi Başkanı Mehmet Bozgeyik, Türkiye’nin gündemini uzun süre işgal eden Susurluk olayının çok ciddi bir ilişkiler ağı olduğunu belirtti. Bu olayla ilgili olarak hem meclis araştırma komisyonunun hem de o dönemde yargılama yapanların verdiği bir karar olduğunu söyleyen Bozgeyik, “Özellikle bu karardan sonra Yargıtay’ın da cezaları onaylaması, hukuksal sürecin tamamlandığını gösteriyor” dedi.

Subaşı, “Ancak Türkiye’de gündemi değiştirmek amacıyla yargının verdiği karartan yeniden tartışmak yanlış. Özellikle siyasi parti temsilcilerinin bu olayla ilgili açıklamaların hukukun üstünlüğü ve bağımsızlığı ilkeleri ile bağdaşmadığını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğunu belirten DİSK Bölge Temsicisi Muzaffer Subaşı, “Hukuk devletinde hukuk dışı iş yapan kim olursa olsun, elbette cezasız kalmaz. Madem suçu mahkemeler kanıtlamış ve bir ceza vermiş, o zaman bunun tartışılması doğru değil. Korkut Eken lehine açıklama yapan yargının kararına müdahale edenlerin bildiği bir şey varsa söylemeleri lazım. Yoksa haksız yere ceza aldılar demek yargıya müdahale etmek demektir” dedi.

Subaşı, Susurluk gibi bir olaydan hüküm giyen Korkut Eken’i destekler açıklamaların hoş olmadığını belirterek, “Yargının kararını tartışmamak lazım. Şu ana kadar Susurluk çözümlenememiştir. Susurluk un görünen yönü açığa çıkmış, görünmeyen yönleri kapalı kalmıştır. Türkiye Cumhuriyeti’nde hiçbir şey kapalı kalmamalıdır” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *