ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Hukuk sistemi işlemiyor

Hukuk sistemi işlemiyor
YAYINLAMA: 29 Kasım 2022 / 16.11
GÜNCELLEME: 29 Kasım 2022 / 16.11
Her adli yıl açılışında demokratikleşme ve insan hakları konusunda açıklamalar yapıldığını, ancak yargı çalışanlarının yaşam koşulları ve çalışma şartlarında bir arpa boyu ilerleme kaydedilmediğini savunan BES Şube Başkanı Kemal Kaya, “Yargı çalışanlarının mali, sosyal, demokratik haklarının geliştirilmesi ve çalışma yaşamlarının iyileştirilmesini istiyoruz” dedi.

Adil bir cezalandırma sistemi yoktur

Yeni adli yılın başlaması nedeniyle sendika üyeleri adliye binası önünde basın açıklaması yaptı. Kaya burada yaptığı konuşmasında çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini söyledi. Kaya, “Yine bürokratlar tarafından yargı bağımsız değil cümlesiyle başlayan demokratikleşme ve insan hakları ile devam eden, suya sabuna dokunmayan ve sonuçta hiçbir çözüm üretmeyen vicdan ve cüzdan nutukları atılacak” dedi. Kemal Kaya, “Ülkemizde hukuk sistemi işlememektedir. Adil bir cezalandırma sistemi yoktur. Ülkeyi dolandıran, bankaları soyan, nitelikli dolandırıcılık yapan organize olarak çete faaliyetleri yürütenlerin yargılanma süreci işletilmezken, diğer küçük çaplı ve özellikle sistemin yarattığı suçları işleyenler en ağır şekilde cezalandırılabilmektedir” şeklinde açıklama yaptı.

Halk hızla yoksullaşıyor

IMF, Dünya bankası ve dünya ticaret örgütü gibi uluslararası sermaye örgütlerinin bizim gibi az gelişmiş ülkelere uyguladıkları ekonomik programlar nedeniyle halkın hızla yoksullaştığını açıklayan Kaya, işsizliğin giderek arttığı, reel ücretlerin sürekli azaldığı, çalışma hayatındaki demokratik kazanımların bir bir kaybedildiğini vurguladı.

Yargı çalışanları daha çok mağdur

Ülkemiz sefalete sürüklenirken toplumda çürümenin hızla yayıldığını, adeta suç makinaları yaratıldığını kaydeden Kaya, toplumsal ilişkilerde yaşanılan çözülme sonucu suç oranlarındaki artışa paralel olarak mahkemelerinde iş yükünün arttığını söyledi.

Kaya, “Hukuk sisteminin içerisinde bulunduğu karanlık ile birlikte, mahkemelerin iş yükü değerlendirildiğinde zamanında görülmeyen davalar sonuçta verilen kararların içeriğine bakılmaksızın adaletsizliğe neden olmaktadır. Yargı alanında çalışanlar kamu çalışanlarının en mağdur kesimlerindendir. Mahkemelerin olanca iş yüküne rağmen hizmet yürütülen binalar, oldukça eski, yetersiz ve teknik donanımdan yoksundur. Hala arşiv usulü ve tozlu dosyalar içinde çalışmasına rağmen açlık sınırının altında çıplak ücrete mahkum edilmişlerdir. Yargı alanındaki etkinliklerin pek çoğunda ifade edilmesine rağmen adalet hizmeti tazminatı adı altında ödenen tazminatların ücretlerinin yükseltilmesi için herhangi bir girişim yapılmamaktadır” diye konuştu.

“Adliye çalışanları, özlük hakları itibari ile 657 sayılı devlet memurları kanununa tabi iken hakimler ve savcılar kanuna göre sorumluluklar düzenlenmekte, soruşturmalar yürütülmektedir” diyen Kaya “Büro emekçileri Sendikası olarak hukuk sisteminin demokratikleştirilmesi gerek” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *