ANASAYFA arrow right Yaşam

Hukuk devletine olan inancımızı ve güvenimizi kaybetmeyeceğiz

Hukuk devletine olan inancımızı ve güvenimizi kaybetmeyeceğiz
YAYINLAMA: 26 Ekim 2020 / 22.13
GÜNCELLEME: 26 Ekim 2020 / 22.44
Baro Genel Kurullarının ertelenmesini eleştiren Gaziantep Barosu Başkan Adayı Av. Serpil Yılmaz, “Tüm çalışmalarımız ve meselemiz, hukukun üstünlüğünü sağlamaya çalışma yönünde olacaktır. Hukukun üstünlüğü ise İdarenin tüm işlem ve eylemlerinin hukuk devleti idealine bağlı kalması ile sağlanacaktır. Bu nedenle hiçbir zaman hukuka, hukuk devletine olan inancımızı ve güvenimizi kaybetmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

3-4 Ekim tarihinde yapılmasına karar verilen Gaziantep Barosu Seçimli Olağan Genel Kurul toplantısı, İç İşleri Bakanlığı’nın 02/10/2020 tarihli genelgesine göre  Gaziantep Valiliği İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu Başkanlığı’nın aynı tarihte aldığı kararı ile pandemi koşulları gerekçe gösterilerek ertelendiğini belirten Yılmaz, “Dünya Sağlık Örgütü tarafından ilan edilen pandemi nedeniyle toplumca  tüm koşullara uyarak normalleşmeye çalıştığımız bu dönemde Gaziantep Barosu Yönetim Kurulu’nca alınan seçim kararı  Eylül 2020 tarihinde Gaziantep Valiliğine sunulmuş  Valilik, tedbirlerin alınması durumunda  seçimin yapılmasında sakınca bulunmadığına dair verdiği cevap üzerine tüm tedbirler alınarak genel kurul toplantısını ilan etti” şeklinde konuştu.

Av Yılmaz, “Avukatlık Kanunu’na göre iki yılda bir çift sayılı yıllarda ve Ekim ayında yapılması gereken Baro Genel Kurullarının 2 Ekim 2020 tarihinden 1 Aralık 2020 tarihine kadar ertelenmesi üzerine Yüksek Seçim Kuruluna başvurulmuş, Kurul ‘İl/İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulunun karar alması durumunda baro seçimlerinin yapılamayacağına, siyasi partilerin kongrelerinin yapılmasında sakınca bulunmadığına dair karar’ vermiştir. Baro seçimleri pandemi nedeniyle yapılamamış fakat partiler kongreleri yapılmış ve yapılmaya da devam etmektedir. YSK’nın bu kararı biz hukukçuları hem şaşırttı hem de üzdü” dedi.

Kaynağını Anayasadan almayan bir devlet yetkisini kullanamaz

Salgın hastalığının toplum için yarattığı tehlikenin farkında olduklarının altını çizen Yılmaz, “Ancak önlemlere ilişkin alınan kararların da hukuk devleti sınırları içerisinde yapılması gerekmektedir. Temel hak ve ö devlerin içinde  yer alan Seçme ve Seçilme Hakkı, Anayasamıza göre ancak kanunla sınırlanabilir. Bu demokratik hukuk  devletinin bir gereğidir. İl Hıfzısıhha Kurulları, Avukatlık Kanunu ile düzenlenmiş amir bir hükmüne aykırı olarak baro seçimlerinin ertelenmesi yönünde  karar alma yetkileri bulunmamaktadır. Çünkü Anayasanın 6. maddesine göre hiçbir kimse veya organ kaynağını Anayasadan almayan bir devlet yetkisini kullanamaz” diye açıklamada bulundu.

Gaziantep Barosu Başkan Adayı Av. Serpil Yılmaz, konuşmasını şu şekilde bitirdi: “Hukuk fakültesinde biz hukukçulara öğretilen ilk konulardan biri normlar hiyerarşisidir. Normlar hiyerarşisi kapsamında kurul kararı ve genelge ile Avukatlık Kanunu’nun amir hükmünün uygulanamaz hale getirilmesini hiçbir hukukçu kabul edemez. Anayasa, kanunlar, kararnameler, yönetmelikler ve diğer düzenleyici işlemler sadece bir üst norma değil, Anayasaya kadar silsile halinde tüm üst normlarına uygun olmak zorundadır. Alınan erteleme kararı Anayasaya, Avukatlık Kanununa aykırı olup hukuka uygun değildir. Nitekim Valiliğin erteleme kararına karşı İzmir Barosu’nun  İzmir 1. İdare Mahkemesine  ve Muğla Barosu’nun Muğla 3. İdare Mahkemesine yapmış olduğu başvurusu sonucu, işlemin kanun hükmüne açıkça aykırılık taşıdığı gerekçesi ile yürütmeyi durdurma kararları verdi.” Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *