ANASAYFA arrow right Güncel

HTŞ İdlib'de Suriye ordusuna saldırdı: 11 ölü

HTŞ İdlib'de Suriye ordusuna saldırdı: 11 ölü
YAYINLAMA: 02 Şubat 2023 / 15.36
GÜNCELLEME: 02 Şubat 2023 / 15.36
İdlib'i kontrol eden Heyet Tahrir el Şam, Suriye ordusuna saldırdı. 11 askerin öldürüldüğü saldırı, Türkiye'nin HTŞ'ye M4 karayolunun açılması için baskı yaptığı iddiasının ardından geldi.

Suriye'nin Türkiye sınırındaki İdlib vilayetini kontrol eden cihatçı örgüt Heyet Tahrir el Şam (eski el Nusra - HTŞ), Suriye ordusuna iki ayrı saldırı düzenledi. Saldırılarda 11 Suriye askerinin öldüğü belirtiliyor.

HTŞ, Türkiye ile Suriye arasındaki normalleşme sürecine karşı çıkmış ve Şam yönetimine karşı saldırıları artıracağını açıklamıştı. Son saldırılar da, Ankara'nın, Şam'la normalleşme çerçevesinde Lazkiye -Halep yolunun (M4 karayolu) açılması için HTŞ ile gizli bir görüşme yaptığı iddiasının ardından geldi.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin yerel kaynaklara dayandırdığı habere göre, El Kaide'nin de eski kolu olan HTŞ'nin ilk saldırısı, Kafr Ruma yakınlarında düzenlendi. Suriye ordusuna ait bir askeri karakolun havan topu ve roketlerle hedef alındığı olayda sekiz asker öldü. Aynı vilayetteki Kafr Nebil'de düzenlenen ikinci saldırıda da, HTŞ'nin keskin nişancı ateşiyle üç Suriye askerini öldürdüğü belirtildi.

İdlib'de, büyük çoğunluğu savaş nedeniyle yerinden olmuş kişilerden ve silahlı gruplardan oluşan yaklaşık üç milyon kişi yaşıyor. Türkiye sınırındaki vilayetin büyük kısmı, HTŞ tarafından kontrol ediliyor.

Cihatçı örgütün lideri Ebu Muhammed el Colani, Ankara ile Şam arasındaki yakınlaşmaya geçen ayın başında tepki göstermişti. "Uzlaşmayacağız" başlıklı dört dakikalık bir video yayınlayan Colani, Türkiye'nin 'u-dönüşü' yaptığını belirterek, diğer silahlı gruplara 'Suriye rejimine karşı birleşme' çağrısında bulunmuştu.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin Başkanı Rami Abdülrahman da, HTŞ'nin bu gelişmelerin ardından Suriye ordusuna karşı saldırılarını artırdığını söyledi. AFP'ye konuşan Abdülrahman, saldırıların Şam-Ankara arasındaki yakınlaşma bağlamında arttığını, Suriye ordusu ile cihatçı gruplar arasında 2023 başından bu yana yaşanan çatışmalarda en az 60 kişinin öldüğünü belirtti.

'TÜRKİYE HTŞ İLE GÖRÜŞTÜ' İDDİASI

Öte yandan, HTŞ'nin son saldırıları öncesinde Türkiye ile gizli bir görüşme yaptığı da iddia ediliyor. Lübnan'da yayımlanan Al Ahbar gazetesinin 31 Ocak tarihli haberinde, Türk askeri yetkililerinin İdlib'de HTŞ ile biraraya gelerek örgütü M4 karayolunda devriye düzenleme planları hakkında bilgilendirdiği iddia edildi. Söz konusu yolun bir kısmı, HTŞ tarafından kontrol ediliyor.

M4 NEDEN ÖNEMLİ?

Şam yönetiminin, Rusya arabuluculuğunda yapılan görüşmelerde Ankara'nın Suriye'den çekilmesini istediği, bu talebin reddedilmesi sonrasında da görüşmelerin stratejik M4 karayolunun açılmasına odaklandığı öne sürülmüştü. Al Ahbar'ın haberine göre de, Türkiye İdlib'deki gizli görüşmede HTŞ'ye, söz konusu yolda önce TSK'nin devriyeler başlatmak istediğini, bunu önce Rusya, sonra da Suriye ile ortak devriyelerin izleyebileceği bilgisini verdi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *