ANASAYFA arrow right Güncel

HPV virüsü ulusal aşı programına alınmalı

YAYINLAMA: 31 Ocak 2023 / 14.05
GÜNCELLEME: 31 Ocak 2023 / 14.05
Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Mehmet Yılmaz, “Dünyada 100’den fazla ülkede HPV aşısı uygulanırken, 30’den fazla ülkede bu aşı zorunlu aşı programına alındı. Biz de bu aşının ulusal aşı programına alınmasını istiyoruz” dedi.

 “Sağlık Bakanlığı 25 yaşında yapılmasıyla ilgili önerilerde bulundu, ama Dünya Sağlık Örgütü ve CDC tarafından 9-10 yaşlarında ve iki doz olarak hem kız hem erkeklerde yapılması öneriliyor” diyen Yılmaz, “ Çünkü sadece kızlarda değil erkeklerde de kansere neden olabiliyor. O nedenle bu aşının 9-10 yaşından itibaren ve 15 yaşından önce iki doz, 15 yaşından sonraya kalırsa bu aşı 3 doz şeklinde yapılması gerekiyor” ifadelerine yer verdi. 

Türkiye’de kadın ölümlerinde Serviks kanseri 4. sırada

HPV virüsünün Servisk (Rahim ağzı kanseri) kanserine neden olduğunu anlatan Yılmaz, “Türkiye’de kadın ölümlerinde Serviks kanseri 4. sırada. Bu kanserinin önemli nedenlerinden birisi HPV virüsü. Dolayısıyla virüsünün koruyuculuğunu sağlayabilirsek toplumda serviks kanserinin sıklığını azaltabiliriz. Ayrıca HPV virüsü; penis kanseri, ağız içi kanseri, meme kanseri, genital bölgede kanser yapabilir. Tip 16, tip 18 tipler var ve bunlardan aşı üretiliyor. Bu tipler daha çok kansere neden olabiliyorlar. Dolaysıyla aşılar da bu tiplerden hazırlanarak koruyucu amaçlı insanlarda kullanılıyor” dedi.

Aşılama mutlaka 9-10 yaşlarında başlamalı

Aşılamanın mutlaka 9-10 yaşlarında başlaması gerektiğini söyleyen Yılmaz, “HPV virüsü cinsel yol ve tükürük ile bulaşabiliyor. Aşının 9-10 yaşlarında kullanılmasının yüzde 80 civarında kanseri önleyici etkisi bulunuyor. Yani bir virüs aşısı ile kanseri engelleyebiliyoruz ve mutlaka bu aşının yapılması lazım.

İnsanlar bu virüsten korkmalı ve tedbir almalılar. 133 ülkede bu aşı yapılıyor ve 30’dan fazla ülkede bu aşı ulusal aşı programına alındı. 45 yaşından sonra bu aşının yapılmasının bir yararı yok. O yüzden çocukluk ve gençlik döneminde bu aşının mutlaka yapılması lazım” diye belirtti.

Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Mehmet Yılmaz, konuşmasını şöyle bitirdi: “Aşıyı yapmak isteyen vatandaşlar aile hekimlerine başvursunlar. Bu aşı ulusal aşı programına girerse aile hekimlerinden temin edilebilir. Hepatit B aşılamaları sayesinde Hepatit sıklığında ciddi azalmalar sağlandı. HPV aşısı da ulusal aşı programına alınırsa Serviks kanseri sıklığında da ciddi azalmalar olacağını göreceğiz.” Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *