ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Höyükler koruma altına alınıyor

Höyükler koruma altına alınıyor
YAYINLAMA: 19 Ağustos 2020 / 19.04
GÜNCELLEME: 19 Ağustos 2020 / 19.04

Gaziantep yöresinde bulunan 200 civarında tarihi höyüğü tespit ve tescilleme çalışması sürüyor. Şu ana kadar 20 civarında höyüğün tespit ve tescili yapılarak, kaçak kazı yapılmasının önlendiği belirtildi. Ayrıca çalışmalar sırasında iki eski dut ağacının da tescillendiği bildirildi.

Tespit ve tescil çalışmalarının Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından yapıldığını hatırlatan İl Kültür Müdürü Haşan Eliaçık, yöredeki tarihi höyüklerin tümünün tescilleneceğini açıkladı. Yapılan bu çalışmalarla höyüklerin kaçak kazılardan kurtarılıp, gelecek kuşaklara aktarılmasının amaçlandığını ifade eden Eliaçık, Gaziantep’in geçmişinin çok eski tarihlere dayandığını, bu nedenle çok sayıda tarihi eser bulunduğuna dikkat çekti.

Tespit ve tescil çalışmalarını üç kişilik arkeolog ekibinin sürdürdüğünü hatırlatan Eliaçık 3-4 ay önce başlayan bu çalışmanın aralıksız devam edeceğini açıkladı. Şu ana kadar tespit ve tescili yapılan höyüklerin ilçelere göre dağılımı şöyle: Şehitkamil ilçesinde Yayıktaş Höyüğü, Memonun Höyüğü, Akçaburç Höyüğü, Yalangoz Ören Yeri, Dündarlı Höyüğü, Yayık-taş Kaya Mezarları, Akçaburç Kaya Mezarları, Yayıktaş Su Sarnıcı, Kaya Mezarları. Nizip İlçesi Aşağıbayındır Köyü Höyüğü. Şahinbey İlçesi Burç II Höyüğü ve Dut ağaçları, Yavuzeli Hacımallı Kaya Mezarları. Tüm bunların tespit edilerek tescil edilip koruma altına alındığını hatırlatan Eliaçık tescili yapılan bu alanlarda, kazı inşaat v.b. her türlü fiziki müdahale yapılmasının suç olduğunu hatırlatarak vatandaşların böyle bir girişimde bulunmamalarını açıkladı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *