ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Höyük üzerine ev yapınca köylüler mahkemelik oldu

Höyük üzerine ev yapınca köylüler mahkemelik oldu
YAYINLAMA: 20 Kasım 2022 / 16.52
GÜNCELLEME: 20 Kasım 2022 / 16.52
İslahiye‘ye bağlı Zincirli Köyü’nde yaşayanlar SİT alanı içerisinde yer alan Zincirli Höyüğüne bahçe yaptıkları gerekçesiyle, Kültür bakanlığı Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından haklarında suç duyurusunda bulunularak Kilis Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.

Köyde oturan 31 kişi, SİT alanı üzerine ev ve bahçe yaptıkları için Kilis Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame ile SİT kanununu muhalefet etmek suçundan haklarında bir yıldan üç yıla kadar hapis istemiyle Kilis Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Köylülerin yargılanmalarına Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediliyor. Turizm ve Kültür Müdürlüğü’nün başvurusu ile köyün höyükten başka bir yere taşınması talebi üzerine köy muhtarı Hacı Vural, İslahiye kaymakamlığına başvuruda bulunduğunu, bunun üzerine köyün karşısında bulunan Kepirtepe mevkiinde yeni bir alanın yerleşim yeri olarak belirlendiğini söyledi.

Muhtar Vural, yeni alanda tesviye işlemlerinin devam ettiğini, köylülerin bu yeni alana taşınacakları günü sabırsızlıkla beklediklerini ifade etti.

Vural, “Köyümüz mahkemelik, devletimiz bizleri mağdur etmedi, yeni bir yerleşim alanı hazırladı. Ancak, yıllardır oturduğumuz bu topraklardan kopmak bize çok zor gelecek. Mahkememiz devam ediyor. İnşallah, güzel bir karar çıkar da ceza almadan yeni yerleşim yerimize taşınırız” diye konuştu.

Köyün tarihi

150 yıllık geçmişi olan Zincirli köylülerinin Kafkaslar bölgesinden gelip eski adı Samal olan bu bölgeyi yerleştikleri biliniyor. Kadeş Antlaşmasının bu bölgeye yakın bir yerde imzalandığı rivayet ediliyor. 1880-1889 yılları arasında alman kralı Human bu bölgede kazı yaptığı, buradan çıkartılan tarihi eserleri İskenderun ve oradan da Almanya’ya götürdüğü, köylüler tarafından dile getiriliyor.

Köyde, 15 yıl önce aslan heykeli, 45 yıl önce de Hititler dönemine ait kadın heykeli bulunmuştu. Bu heykeller şu anda Gaziantep müzesinde sergileniyor.

Zincirli Höyük’ten tarihi eser çıkartmak için kaçak kazı olayları da meydana gelmişti. 19. yüzyıl sonunda arkeolog Felix Von Leschan’ın başkanlık ettiği kazılar sonucunda, SİT alanında mimarlık kalıntıları ortaya çıkarılmıştı. Bölgenin, Geç Hitit veya Neo Hitit döneminin küçük krallıklarından birinin başkenti olduğu, bulunan Arabi yazıtlardan anlaşılıyor.

Bölgede, Ekim 2003 yılında kazı çalışmalarının yeniden başlatılması planlanıyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *