ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Hızlı nüfus artışı ve göçe alt yapı yetişmiyor

Hızlı nüfus artışı ve göçe alt yapı yetişmiyor
YAYINLAMA: 08 Mayıs 2020 / 13.16
GÜNCELLEME: 08 Mayıs 2020 / 13.16

Gaziantep’te düzenlenen Kent Kurultayı’nın sonuç bildirgesi yayınlandı. Bildirgede, Gazianteplin kimliğini oluşturan ve etkileyen, tarihsel, kültürel, toplumsal ve coğrafik özelliklere ve birçok olumsuz koşula rağmen düzenli gelişen bir kent olduğu ifade edildi. Hızlı nüfus artışı ve göç nedeniyle kentsel altyapı ve hizmetlerin yetersiz kaldığı, bu sorunların çözümü için yapılan çalışmaların, özellikle atık su arıtma tesislerinin önemli bir atılımı yansıtması, kentin içme suyu projesinin gelecekteki uzun vadeli gereksinimleri de karşılayacak biçimde ele alınmasının olumlu gelişmeler olduğu ifade edildi.

İnşaat Mühendisleri Odaları’nın Ankara ve Gaziantep Şubeleri tarafından düzenlenen, belediye başkanları, üst düzey bürokratlar, uzmanlar, bilim adamlarının katılımıyla gerçekleştirilen Gaziantep Kent Kurultayı’nda ülke kalkınması ve bölgesel gelişme bağlamında Gaziantep’in kentsel gelişme sorunlarını ele alan sonuç bildirgesi hazırlandı. İMO tarafından kamuoyuna açıklanan bildirgede ele alman konular ve çözüm önerileri şöyle:

Gaziantep’te hızlı nüfus artışı ve göç nedeniyle kentsel alt yapı ve hizmetlerin yetersiz kaldığı görülmektedir. Ancak bu sorunların çözümü için yapılan çalışmaların, özellikle atık su arıtma tesisleri önemli bir atılımı yansıtmakta, kentin içme suyu projesinin gelecekteki uzun vadeli gereksinimleri de karşılayacak biçimde ele alınması olumlu bir gelişme olarak değerlendirilmektedir.

Hız kazanan küreselleşme ve özelleştirme süreçlerinin bir sonucu olarak kentler hızla büyüyor. Bu büyümenin yarattığı kentsel altyapı ve hizmetleri karşılayacak yeterli finansmanın sağlanmasında, geleneksel olarak kamusal hizmet olan ve olması gereken kimi yerel yönetim hizmetlerinin bu niteliğinin göz ardı edilerek özelleştirilmek istenmesi, uluslararası sermayenin etkinlik alanına doğru kaydırılması tehlikesi söz konusudur.

Kentsel hizmetlerin ticarileştirilmesi kenttaşlara hizmet sunmakla yükümlü belediyelerin, kenttaşlarını müşteri olarak görmelerine neden olmaktadır. Parası olmayana hizmet sunulmaması anlayışının yaygınlık kazanması, belediyelerin toplumsal ve siyasi işlevlerinden soyutlanarak ekonomik ve karlılık boyutunun öne çıkarılması toplumda yeni bunalımlara yol açabilecek niteliktedir, Bu da küreselleşmenin yerel düzeyde çıkardığı ve çıkaracağı en önemli toplumsal tahribatı oluşturmaktadır.

Yerel yönetim bankacılığının kent yönetimlerine finansman sağlanması sistemi yerine yabancı şirketler aracılığıyla finansman sağlanmasına gidilmelidir. Belediyelerin ve işletmelerin birer ticari ortaklık ve işletme gibi yapılanmaları ve çalışmalarının desteklenmesi, bugüne değin belediyelerce yerine getirilen görevlerin paylaştırılarak kamu hizmeti niteliği ortadan kaldırılmalıdır. Kamu finansmanına dayalı uzun vadeli, düşük faizli kamusal kredi sistemi yerine belediyelerin dış borçlanma uygulamalarının yaygınlaşmasına yol açmakta.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *