ANASAYFA arrow right Yaşam

Hırsızlık ve uyuşturucu davalarında artış var

Hırsızlık ve uyuşturucu davalarında artış var
YAYINLAMA: 31 Mayıs 2021 / 21.08
GÜNCELLEME: 31 Mayıs 2021 / 21.15
Kentin çok yoğun göç aldığını ve gün geçtikçe refah seviyesinin düştüğü tespitinde bulunan Av. Uğur İbili, “Hırsızlık ve uyuşturucu davalarında istemediğimiz bir yükseliş söz konusu. Bu suçların artmasının temel nedeni ekonomidir. Çünkü ekonominin kötü olması insanların kötü yollara başvurmasına neden oluyor. Adli suçların azalmasını istiyorsak ekonomi alanında yeni reformlar yapılmalı ve insanların refah düzeyi arttırılmalı” dedi.

Türkiye Barolar Birliği ile Adalet Bakanlığı çalışma yapmalı

Genç avukatlara destek verilmesini isteyen İbili, Avukatlık Kanunu’na göre suç sayılan bir meslek olan arzuhalcilere hibe desteği verilmesin komik bir durum olarak yorumladı. “Geçen haftalarda esnafa destek verileceği söylenirken, avukatların adı dahi geçmedi. İstatistiklere göre son yıllarda mesleğe başlayan avukat sayısında artış var, ancak pandemi işlerini olumsuz etkiledi. O nedenle bir an önce mesleğe yeni başlayanlara destek verilmesi lazım. Bu konuda Türkiye Barolar Birliği ile Adalet Bakanlığı ortak veya ayrı ayrı çalışma yapmalı” açıklamasını yaptı.

17 günlük tam kapanmada avukatlar büyük yara aldı

İbili, 17 günlük tam kapanmada avukatların büyük yara aldığını vurgularken, “Bu süreçte adliyelerin kısmen açık olduğu ve personellerin çalışacağı söylendi, fakat yine de işler yürümedi. Çünkü adliye de hâkim ve savcı olmayınca avukatlar iş yapamadı. Ayrıca tutuklu davaları hariç tüm davalar ertelendi. Dolayısıyla bu davalar ileri bir tarihe ertelenince hem bizim hem de mahkemelerin iş yoğunluğu arttı” şeklinde konuştu.

Görev yeri değiştirmeler dava dosyalarının uzamasına neden olacak

HSK kararnamesiyle 3 bin 70 hâkim ve savcının görev yerinin değiştirilmesi konusuna değinen İbili, “Görev yeri değiştirmeler işlerimizi aksatacak ve mevcut dava dosyalarının uzamasına neden olacak. Örneğin; bir dava üzerinde hakim çalışmıştır, dosyayı en ince ayrıntısına kadar biliyordur ve karar verme aşamasında iken hakimin görev yeri değişir ve yeni bir hakim gelirse o zaman dosyanın bir duruşma daha erteleneceği anlamına geliyor. Olan hem avukata hem de vatandaşa olacak. Sürecimiz kendiliğinden uzamış olacak. Görev yeri değişikliklerini minimuma indirmek veya adli yarıyıl tatili içerisinde yapmak gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

Ayrım gözetmeksizin tüm avukatlar aşı kapsamına alınmalı

Ayrım gözetmeksizin tüm avukatların aşı kapsamına alınması çağrısı yapan Av. Uğur İbili, konuşmasını şöyle bitirdi: “Sağlık çalışanlarına ve kolluk kuvvetlerine aşı konusunda verilen öncelik hakim, savcı, adliye personeline verildi, ama avukatlara verilmedi. Adliyede hâkim, savcı ve personellerle iç içe çalışıyoruz. Daha sonra 40 yaş üstü avukatlar aşı listesine alındı, bu yaşın altındakiler listeye alınmadı. Genellikle adliye koridorlarında 40 yaş altı avukatlar koşuşturmaktadır. Dolayısıyla ayrım yapmaksızın tüm avukatların aşı listesine alınmasını talep ediyoruz.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *