ANASAYFA arrow right Güncel

Hijyen kurallarını uygulamaya çalışıyoruz

Hijyen kurallarını uygulamaya çalışıyoruz
YAYINLAMA: 11 Mayıs 2020 / 21.15
GÜNCELLEME: 11 Mayıs 2020 / 21.52
Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclisi uzun bir aradan sonra ilk kez toplandı. Fatma Şahin’in başkanlığında toplanan mecliste Genel Sekreter Sezer Cihan, Koronavirüsle mücadele kapsamında alınan tedbirleri ve yapılan çalışmaları anlattı.

Küresel bir sorunla ulusal çapta mücadele ettiklerini vurgularken, Bilim Kurulu’ndan çıkan raporlar, bakanlıklar aracılığıyla gelen genelgeleri uyguladık. Normalleşmenin ilk aşamasına geçtiğimizi, toplantımızda dahi maskenin vazgeçilmezimiz olduğunu, sosyal mesafeye uyulması gerektiğini, hijyen kurallarını uygulamaya çalışıyoruz” dedi.

Maddeler ilgili komisyonlara havale edildi

Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclisi Mayıs Ayı Birleşimi Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin başkanlığında gerçekleşti. Meclis, yoklama alınması ile açılırken, bir önceki birleşim tutanağının okunmasıyla devam etti. Görüşülen 103 gündem maddesinin 102’si oy birliği 1’i ise oy çokluğu ile kabul edildikten sonra ilgili komisyonlara havale edildi. Ayrıca Plan ve Bütçe Komisyonu, İmar ve Bayındır Komisyonu, Ulaşım Komisyonu, Eğitim Kültür ve Spor Komisyonu, Çevre ve Sağlık Komisyonu, Hukuk Komisyonu, Tarife Komisyonu, Turizm ve Estetik Komisyonu, Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu ve Encümen Üye seçimleri yapıldı ve  bu komisyonlarda bir yıl süreyle görev alacak Meclis Üyeleri belirlendi.

Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı olarak geçen hafta, hem İskandinav ülkelerinin hem de Avrupa Birliği ülkelerinin belediye başkanlarıyla telekonferans yöntemiyle görüştüklerini ifade eden Şahin, “Dünyanın yaşadığı büyük sorunu uluslararası boyutta nasıl gördüklerinin, birlikte neler yapabileceğimizin çalışmasını yürüttük. Özellikle Brezilya kendileri talep etti. Türkiye’nin bu başarısındaki farklılıkları incelediklerini ve bizimle paylaşmak istediklerini belirttiler” ifade etti.

Türkiye 4 ana başlıkta farklılığını ortaya koydu

“Dünya bu büyük mücadeleyi yaparken Türkiye bu 4 ana başlıkta farklılığını ortaya koydu” diyen Başkan Şahin, “Birincisi sağlık sisteminde yatak kapasitesi rakamlarına baktığımız zaman Dünya Sağlık Örgütü literatüründe bir karşılığı var. Dünya Sağlık Örgütü yatak kapasitesi, hastane sıralaması yapıyor. Türkiye’nin son dönemde yaptığı Şehir Hastaneleri ve bu hastanelerin yoğun bakım üniteleri büyük bir çözüm oluşturdu. 100 bin kişiye kaç yatak kapasitesi düşer, şeklinde bir istatistik var. Türkiye’nin 45 yoğun bakım yatak kapasitesi varken, Japonya’nın 6, İngiltere’nin 7 kapasitesi var. İkincisi Sosyal Güvenlik Sistemi. Sağlıkta ulaşılabilirlik, ücretsiz hizmet alma, her kesimden herkesin sağlık sisteminden hızlı bir şekilde istifade edeceği alt yapının olması başarıdaki en büyük kaynak oldu. Güçlü liderlikle beraber Brezilya’nın ülkemiz ile ilgili söylediği en önemli başlıklardan bir tanesi de güçlü koordinasyon. Burada kendi iç koordinasyonumuz, valimizle birlikte bütün belediye başkanlarımızla gayret içerisinde, yerelle merkezin güçlü koordinasyonu ile yayınlanan genelgelerin hayata geçirilmesi için gayret gösterdik” şeklinde açıklama yaptı.

En kaliteli malı en uygun pazara en hızlı şekilde ulaştırmamız gerekiyor

Bir ayda 1,5 milyon çağrı aldıklarını kaydeden Şahin, bu çağrıların yüzde 95’ine dönüş sağlandığını anlattı. “En kaliteli malı en uygun pazara en hızlı şekilde ulaştırmamız gerekiyor. Artık dijital marketin, E-ticaret dünyanın üzerinde çalıştığı önemli bir konudur. Yerel birimlerinde bunun üzerinden Pazar alt yapısını nasıl daha güçlü yaparız diye çalıştık” diye konuştu.

Büyüksehir Belediye Meclisi 1

Çalışmamızda da yüzde 40 hibe desteği olması cazip geldi

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan 14 milyon Avro kredi ve hibe kullanma yetkisi için Başkan Şahin’e protokol ve anlaşma imzalanma yetkisi CHP’nin red oyuna karşılık meclisten geçerken,  Şahin, “Pandemi süreci bize çevre projelerinin ne kadar önemli olduğunu ve özellikle çevreyi koruyarak kullanmamız gerektiğini, yenilenebilir enerjinin de bir o kadar önemli olduğunu gösterdi. Tabiat, pandemi süreciyle kendini korudu. Yeni dönemde bu alanda çok daha güçlü yatırımlar yapmamız gerekiyor. Bu çalışmamızda da yüzde 40 hibe desteği olması cazip geldi” değerlendirmesinde bulundu.

Kredilendirmelerin 10 milyonu kredi, 4 milyonu hibe olacak

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sezer Cihan, konuşmasını şu şekilde bitirdi: “Gaziantep Valiliğin önündeki Alleben deresinin halk ile buluşturulması projemiz vardı. Bu projede bütün suların akıtılması ve çevre düzenlemesi yapılması için çalışmalarımız vardı. Belediye olarak aynı zamanda 15 megavatlık bir güneş enerjisi projemiz var. Bu kredilendirmelerin 10 milyonu kredi, 4 milyonu hibe olacak ve GASKİ için cazip bir ücret.” Leyla Adın

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *