ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Hijyen kurallarına uyun hayvana eziyet etmeyin

Hijyen kurallarına uyun hayvana eziyet etmeyin
YAYINLAMA: 26 Ekim 2020 / 20.47
GÜNCELLEME: 26 Ekim 2020 / 20.47
Sağlık kontrolünden geçmeyen kurbanlık hayvanlardan insanlara hastalık bulaşabileceğini belirten Veteriner Hekim Ulaş Dönmez, hayvanların kesiminin desağlıklı ortamlarda yapılması gerektiğinin önemine değindi.

Pratik ve sağlıklı bir kurban kesimi için vatandaştan uyaran Dönmez, dikkat edilmesi gerekenleri noktalan şöyle açıkladı: "Kesim yerleri temiz olmalı. Kesimi yapan kişi, kurbanlıktan kendisine bulaşacak hastalıklara (Şarbon, Bruselloz gibi) karşı eldiven ve çizme giyerek yaralı el veya parmakla etin temas etmemesi için tedbir almalı” dedi.

Dönmez sözlerini şöyle sürdürdü Hayvana, tutulup yatırılırken veya askıya alınırken işkence, eziyet edilmemeli. Bu durum kurban adabına da uygun değildir. Kesim mümkünse askıya alınarak yapılmalı. Böylece, kanın iyice akması ve yüzme işlemlerinin temiz olarak yapılması sağlanır. İç organlar yüzme işlemini takiben çıkarılmalı. Yutak boşaltılmalı, mide, bağırsak, safra kesesi ve idrar kesesi ile üreme organları çıkanlmalı.

Hasta ve süt bulunan memeler etten uzaklaştırılmalı, bağırsaklar çıkanlırken mideden aynlmalı, aynlma durumunda bağırsak ve mide çıkışı bağlanarak etlerin kirlenmesi engellenmeli. Tüketilecek sakatatlar temiz bir şekilde çıkanlmalı-dır. Yüzme işleminin tamamlanmasının ardından et temiz su ile yıkanmalı, suyu akıtıldıktan sonra parçalanmak, dağıtıldıktan ve günlük kullanımı için aynldık-tan sonra, varsa kalan et kısmı tek seferlik kullanım için ayrı ayrı paketlenerek soğutucu veya dondurucuya konulmalıdır."

Et ve sakatatın sağlıklı ortamlarda hazırlanması ve muhafaza edilmesinin mikrobiyal hastalık ve gıda zehirlenmeleri bakımından son derece önemli olduğunu vurgulayan Dönmez, "Hayvanlann sağlıklı olmasının yanında, kesim yeri de temiz ve yeterli olmalıdır. Bu durum, kesim sırasında elde kan, mide ve bağırsak içeriği ile sakatatlar yönünden önemlidir. Bu maddelerin gelişi güzel bir şekilde çevreye atılmaması ve akarsulara dökülmemesi gerekir. Atıkların taşıyabilecekleri çeşitli hastalık etkenleri ile bu ortamlar kirletilebilir ve bulaştınlabilir. Parazitli karaciğer ve akciğer gibi organlar, köpek ve kedi gibi hayvanlara verilmemelidir. Kan, mide bağırsak ve tüketilemeyecek karaciğer ve akciğer gibi organ veya organ kısımları toprak altında derin bir şekilde gömülerek imha edilmelidir" şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *