ANASAYFA arrow right Güncel

Hijyen konusu, velilerin cebine, okul yöneticilerinin insafına bırakılamaz

Hijyen konusu, velilerin cebine, okul yöneticilerinin insafına bırakılamaz
YAYINLAMA: 11 Ekim 2020 / 19.44
GÜNCELLEME: 11 Ekim 2020 / 19.44
İlkokul 1’inci, 2’nci, 3’üncü ve 4’üncü sınıflar ile ortaokul 8’inci ve lise 12’inci sınıflarda da yüz yüze eğitim bugün itibariyle başlıyor, ancak kadrolu hademe bulunmaması yüzünden tüm okulların temizliği Allah’a emanet durumda.  

Okullar kademeli olarak açılıyor ama, tüm veliler endişeli. Zira okullardaki temizlik görevlileri velilerin ödeyeceği paralarla tutulabiliyor. Her veliden yıllık 100-200 TL temizlik parası toplanıyor. Hemen hiçbir okulda hijyen koşulları yeterli değil. Eğitim İş Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Serap Solak, “Okullardaki hijyen, velilerin cebine, okul yöneticilerinin insafına bırakılamaz. Her türlü eksik malzeme Bakanlık tarafından temin edilmeli, uzmanlarca kullanılmalı ve denetlenmeli” dedi.  

Okullarda gerekli tedbirler alınmalı ve öğrencilere bilgi verilmeli

Başkan Solak, “Pandemi dolayısıyla okulların aldığı önlemlerin yeterli olup olmadığı, öğrencilerin yüz yüze eğitime hazır olup olmadığı velilerin okulların yüz yüze açılması konusundaki tedirginlikleri bir araya geldiğinde Bakanlığa ve okul idarelerine büyük iş düşmektedir. Gerek okulda önlemlerin alınması, gerekse öğrencilere alınması gereken tedbirler hakkında bilgi verilmesi gibi çalışmalar çok geciktirilmeden yapılmalı ve geriye dönüşü olmayan zararlar ve sağlık sorunlarının ortaya çıkması engellenmeli” şeklinde açıklamalarda bulundu.  

Yüz yüze başlayacağı bugünlerde herkesin fazlasıyla sorumluluk alması gerek

Öğrencilerin özellikle de velilerin sorumluluklarının çok büyük olduğunu kaydeden Solak, “Okullara gidecek olan öğrencilerin gerekli maske vb temini, ellerini düzenli yıkamaları ve sosyal mesafe kurallarına uymaları konusunda veliler çocuklarını bilinçlendirmelidir. Eğitimde yüz yüze eğitim tabi ki tercih edilir, fakat bu durum öğretmenlerimizin ve çocuklarımızın sağlığından daha önemli değildir. Bu nokta da gerekli tüm önlemlerin alınması ve eğitim öğretimin yüz yüze başlayacağı bu günlerde herkesin fazlasıyla sorumluluk alması gerek” ifadelerini kullandı.

Tüm köy okulları derhal açılmalı, taşımalı eğitim garabeti de son bulmalı

İhtiyaç sahibi tüm çocuklara hızla tablet ve internet temin edilmesi gerektiğine dikkat çeken Solak, “Tek bir çocuğun bile eğitime ulaşamadığı bir ülkenin ‘gelişmiş’ sayılamayacağı ve o noktada sosyal devletten bahsedilemeyeceği unutulmamalıdır.  Tüm köy okulları derhal açılmalı, bu vesileyle taşımalı eğitim garabeti de son bulmalıdır. Eğitim, hibrit halde ve zor koşullar altında yürütülüyorken müfredat seyreltilmeli, öğrencilerin sorumlu olduğu konular azaltılmalıdır. Öğretmenlerin öğrencilerine canlı ders verebilmesini sağlayan bir sistem, devlet eliyle kurulmalı, öğrenciler ve öğretmenler ne olduğu belirsiz programları kullanmaktan kurtarılmalıdır.  Öğretmenlerin kendilerinden kaynaklanmayan durumlara bağlı olarak yaşanacak aksaklıklardan öğretmenlerin sorumlu tutulması uygulamaları son bulmalıdır.  Yüz yüze yapılan derslerde ücretler yüzde yüz arttırımlı ödenmeli, uzaktan eğitim faaliyetleri maaş karşılığı değerlendirilse de hesaplamalarda öğretmenlerin haftalık ders çizelgeleri esas alınmalı” diye konuştu. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *