ANASAYFA arrow right Sağlık

Hidroksiklorokin Covid-19'da yaşam şansını %200 artırabilir

Hidroksiklorokin Covid-19'da yaşam şansını %200 artırabilir
YAYINLAMA: 10 Haziran 2021 / 18.41
GÜNCELLEME: 10 Haziran 2021 / 18.41
New Jersey'deki Saint Barbaras Tıp Merkezi'nde yapılan yeni bir araştırma tartışmalı sıtma ilacı hidroksiklorokin'in Covid-19 hastalığına yakalananların hayatta kalma şansını yüzde 200 artırdığını öne sürüyor.

Bilim insanlarıları, şiddetli COVID  hastalarına çinko ile yüksek dozda hidroksiklorokin verildiğinde, hayatta kalma oranlarının önemli ölçüde artabileceğini buldular.

DonaldTrump, Mart 2020'de virüsü tedavi yerine virüse yakalanmayı önlemek için aldığını söylemişti. Ekim ayına kadar enfekte olmadı ve ilaçla tedavi edilmedi.

Eski ABD Başkanı daha önce hidroksiyi potansiyel bir mucize tedavisi olarak lanse etmişti ve bilim insanları konuya şüpheyle yaklaşmıştı.

NOT: 4 Ekim 2020'DE ABD Başkan Trump'ın doktoru, Covid-19'unu tedavi etmek için deksametazon kullandığını açıkladı. Ancak Trump bunu monoklonal antikorlar ve Remdesivir ile kombinasyon halinde aldı.

"Çinko ile birlikte"

31 Mayıs'ta medRxiv tıp sitesinde yayınlanan 255 hasta üzerinde yapılan yeni bir çalışmaya göre, solunum cihazına bağlı ağır hasta hastalara COVID-19 savaşında yüksek dozda hidroksiklorokin (yukarıda) ve çinko ile birlikte verildiğinde oldukça etkili.

Yeni çalışma şunu gösteriyor: Daha yüksek dozda Hidroksiklorokin + Azitromisin tedavisi ventilatörlü COVID hastalarında sağkalımı yaklaşık %200 artırdı.

Türkiye'de kullanımı ne durumda?

Sağlık Bakanlığı 7 Mayıs'ta güncellediği "Covid-19 Erişkin Hasta Tedavisi" rehberinde, Türkiye'de ve dünyada tartışmalara neden olan hidroksiklorokin adlı sıtma ilacına yer vermedi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ise şu açıklamayı yaptı:

"COVID-19'a karşı etkili olmadığı gibi yan etkileri de bilinmesine ve TTB olarak tüm uyarılarımıza rağmen, hidroksiklorokin ilacı ancak bugün Sağlık Bakanlığı tarafından rehberden çıkarıldı. Bilimsel bilgiden yana olmaya ve doğruları söylemeye devam edeceğiz."

Sağlık Bakanlığı'nın bir yılı aşkın süredir yürürlükte olan tedavi rehberinde hidroksiklorokin adlı ilacın, başka ilaçlarla birlikte hastalığın durumuna göre 5 ila 10 gün arasında kullanılması tavsiye ediliyordu.

Güncellenen rehberde ise yalnızca Favipiravir adlı ilaç yer alıyor.

Hidroksiklorokin, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bazı ülkelerde Covid-19 tedavisinde yaygın bir şekilde kullanılıyordu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *