ANASAYFA arrow right Sağlık

Hiçbir gün daha fazla gıda tüketimi için gerekçe değil

Hiçbir gün daha fazla gıda tüketimi için gerekçe değil
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.22
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.22
SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Araştırma Görevlisi Meryem Özdemir, “Beslenmede Ramazan, bayram, tatil ne olursa olsun günlük almamız gereken enerji, protein, vitamin ve mineral oranları değişmez. Hiçbir gü
SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Araştırma Görevlisi Meryem Özdemir, “Beslenmede Ramazan, bayram, tatil ne olursa olsun günlük almamız gereken enerji, protein, vitamin ve mineral oranları değişmez. Hiçbir gün daha fazla tüketim için gerekçe değil” dedi.
Ramazan ayı ile birlikte oruç tutan kişilerin günlük beslenme şekli ve öğün sayısının değiştiğini anımsatan Özdemir, üç öğün olan günlük beslenmenin ikiye düşerken, özellikle kırmızı et, ekmek, pilav, makarna, hamur işleri, tatlı, börek tüketiminin arttığına, sebze, meyve ve beyaz et tüketiminin azaldığına dikkati çekti.
“Günlük hayatımızda nasıl azar azar, sık sık beslenmek gerekiyorsa, Ramazan’da da bunu sürdürmeliyiz. Öğün sayısı artırılmalı ve mutlaka sahura kalkılmalıdır” diyen Özdemir, şöyle devam etti: “Sahur yemeği yavaş sindirilen gün boyu besleyici özelliğini sürdüren besinlerden oluşmalı. Sahurda bol su içilmeli, aşırı yağlı ve tuzlu besinler tüketilmemeli. Sahurda sadece su içerek niyetlenmek veya gece yiyip yatmanın son derece zararlı olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle sahurda protein içeren süt içilmeli, yoğurt, peynir gibi gıdalar yenmeli, kan şekerinin düşmesini önlediği için yanına mutlaka ekmek eklenmelidir. Yiyecek olarak da çorba, az yağlı yapılmış sebze, zeytinyağlı yemekler veya hafif kahvaltılardan birini seçmek en doğrusu olacaktır.”
Ramazan’da yapılan hataların başında iftarda yemeği hızlı tüketmenin geldiğinin altı çizen Özdemir, “Ramazan'ın yemek kültürü açısından en bilinen özelliği iftar sofralarındaki çeşitlilik ve bolluktur. İftar sofralarında bir insana yetecek yemeğin 2-3 kat fazlası bulunabilmektedir. Kan şekeri çok düşük olduğundan kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğmaktadır” diye konuştu.
Çok hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda besin tüketmenin büyük bir hata olduğunu kaydeden Özdemir, “Beyin doyma emrini yemekten 15-20 dakika sonra verir. Çok hızlı yemek yendiğinde bu süre zarfında yüksek miktarda, enerjisi yüksek besinler yenilebilir ve bu durum ilerleyen günlerde kilo alımına da zemin hazırlar” uyarısında bulundu.
Hareket azlığı ve metabolizma hızının yavaşlamasının kilo vermeyi zorlaştırdığını, şişmanlık sorunu olan kişilerin bu dönemi bir perhiz fırsatı olarak görmesinin yanlış olduğunu anlatan Özdemir, oruç tutmakla kilo verilmeyeceğine vurgu yaptı.
Gün boyu aç kalmanın metabolizma hızını yavaşlatarak alınan besinlerin yağ haline gelmesini kolaylaştırdığını anımsatan Özdemir, bu durumun kilo artışına neden olabileceğini belirtti.
“Ramazan’da kişiler hareketsiz kalmaya meyillidirler. Kendilerini yormamak için yürüyüş, koşma gibi aktiviteleri bilinçaltından yapmak istemezler” diyen Özdemir, bu nedenle Ramazan ayında yeterli ve dengeli yemeye özen göstermeyenler ile az ve sık beslenmeyenlerin bu ayı kilo alarak bitireceklerini söyledi.
Türkiye Zekâ Vakfı tarafından düzenlenen "Türkiye 23. Zekâ Oyunları Yarışması" OYUN 2018 finaline kalan SANKO Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencisi Yusuf Katırcı “Gençler Kategorisi”nde Türkiye beşincisi, Vahit Alp Hıdıroğlu ise Türkiye yedincisi oldu.
Orta Doğu Teknik Üniversitesinde düzenlenen yarışmada, “Gençler Kategorisi”nde yarı final sınavını geçen 243 yarışmacı finale kaldı. SANKO Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri Yusuf Katırcı, Vahit Alp Hıdıroğlu, Furkan Alp Güngör, Ayberk Kaan Güneş, Dilara Sağır ve Zeynep Karani final sınavına katılarak Türkiye Zekâ Vakfı Başkanı Emrehan Halıcı tarafından hazırlanan soruları yanıtladı.
Yarışma sonunda SANKO Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencilerinden Yusuf Katırcı ve Vahit Alp Hıdıroğlu “Gençler Kategorisi”nde ilk 10'a girerek büyük bir başarıya imza attı.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *