ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Hiçbir gerekçe seçimi ertelemeye yetmez

Hiçbir gerekçe seçimi ertelemeye yetmez
YAYINLAMA: 04 Haziran 2021 / 15.11
GÜNCELLEME: 04 Haziran 2021 / 15.11
Küskün milletvekillerinin seçimi erteletme senaryolarının siyasi ahlakla bağdaşmadığını belirten sivil toplum örgütü temsilcileri, “Alınan karara herkes uymak zorunda. Baraj ve seçilememe korkusu yaşayanlar bu düşüncelerinden vazgeçip, ülkenin önünü açmalıdır” diye konuştu.

Günlerdir seçimi erteletme çalışması yaptıkları belirtilen küskün milletvekillerinin seçim sisteminin değiştirilmesi ve barajın yüzde 5’e çekilmesi için 124 imza ile TBMM Başkanlığına başvurarak meclisi olağanüstü toplantıya çağırmalarının gecikmiş bir hareket olduğunu belirten Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanı Hasan Aktaş, “Sivil toplum örgütleri hatta siyasiler, Siyasi Partiler ve Seçim Yasaları’nın değiştirilmesini ve ondan sonra seçime gidilmesini yıllardır dile getiriyor.

Mevcut yasaların ülkenin önünü tıkadığını, liderlik sultasıyla siyaset olmayacağını, milletvekilliğini meslek olarak seçenlerle politika yapılamayacağını, halka hizmet edilemeyeceğini, ülkeye faydalı olunamayacağını hep vurguladık. Ama siyasiler dinlemedi. Şimdi seçilememe korkusuyla daha önce evet dedikleri erken seçime bu kez aynı gerekçelerle karşı çıkıyorlar. Böyle siyaset olmaz” dedi.

İktidar partilerine halkın güveninin kalmadığını, bu nedenle seçimi en çok isteyen CHP ve AK Parti’ye halkın yoğun ilgi göstermesi nedeniyle parlamentodaki tüm partileri baraj korkusu sardığını ileri süren Aktaş şunları söyledi: “Baraj veya seçilememe korkusunun olan milletvekilleri seçimi erteletmenin yolunu boşuna aramasın, çünkü ok yaydan çıktı. Gerekçeleri ne olursa olsun artık seçimlerin ertelenmesi ülke için bir kayıp olur. Herkes seçime kilitlendi.”

Aktaş, seçimin ertelenmesinin dünyanın sonu olamayacağını hatırlattı. Hasan Aktaş, “Mevcut iktidar zaten iş yapamıyor. Hükümet ortakları birbiriyle anlaşamıyor. Böyle bir hükümetin ülkeye faydalı olması düşünülemez. Eğer kaos olmadan bir seçim hükümeti kurulur da Siyasi Partiler ve Seçim Yasalan değiştirilir, Türkiye’yi AB’ye taşıyan tüm kararlar meclisten geçirilirse, ondan sonra önümüzdeki Nisan ayında seçime gitme karan alınmasının sakıncası olmaz. Ama bu güvenin sağlanması gerek. Mevcut yapı halkta güvensizlik yarattı. Eğer seçim ertelenir de aynı hükümetin iş başında kalması gibi bir zorlama olursa o zaman Türkiye’de büyük bir kaos olur, bunun da telafisi çok zordur. Tüm bunların iyi hesap edilmesi gerek” diye konuştu.

Eczacılar Odası Yönetim Kurulu Üyesi İrfan Karakullukçu da küskün milletvekillerinin seçimi erteletme taktiklerinin yanlış olduğunu belirterek, “Bir süre önce Türkiye’de yeni bir hükümete ihtiyaç var diyen milletvekilleri oy kullanıp 3 Kasım’da seçime gidilmesine karar verdi. Her ne hikmetse gelinen noktada bunlardan bir kısmının milletvekili seçilemeyecek noktalarda olması ya da benzer gerekçelerle karşılaştıkları zaman bundan çark etmeleri hoş değil” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *