ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Hesaplar, ‘rant’ üzerine yapılıyor 

Hesaplar, ‘rant’ üzerine yapılıyor 
YAYINLAMA: 23 Ekim 2020 / 17.50
GÜNCELLEME: 23 Ekim 2020 / 17.50

Sürekli elektrik kesintisine karşılık, sistemde birilerine rant yaratmak uğruna gerekli ve düzenli bakımın yapılmadığını belirten Enerji Yapı Yol Sen Şubesi Başkanı Turgut Darıcı, sonuçta zararı dürüst vatandaşın gördüğünü, ancak sindirilmiş olan bu insanların haklannı arayamadığmı vurguladı. Darıcı, “İnsanlar tam bir çürümüşlüğün içinde yaşam mücadelesi veriyor” diye konuştu.

Enerjide stok diye birşey olamayacağını, üretilen enerjinin tüketilmesinin zorunlu olduğunu ifade eden Turgut Darıcı, bunun için teknolojiye uygun bir dağıtım şebekesinin kurulmasının zorunlu olduğuna dikkat çekti.

Kentin yeni yerleşim birimlerinde enerji hattı olmadığını belirten Darıcı konuşmasına şöyle devam etti: “En ufak bir rüzgarda, yağmurda, karda elektrikler kesiliyor, trafolar patlıyor. Patlayan trafoların bakımı neden daha önce yapılmıyor? Kentte plansızlık ve programsızlık had safhada. Biri faturasını ödemediğinde derhal elektriği kesiliyor, ama aylarca fatura ödemeyenler var. Bunlara neden müdahale edilmiyor? Çoğu zaten kaçak tüketim yapıyor. Önlem ve denetimler yetersiz. Kaçakların faturası dürüst aboneye yükleniyor. Böyle haksızlık olmaz. Toplum sindirilmiş durumda, bu nedenle hakkını aramıyor, arasa bile karşılığında birşey değişmiyor. Tam bir çürümüşlüğün içerisinde yaşam müca- dalesi veriliyor.”

Enerji sistemlerinde bakımının çok yetersiz olduğuna dikkat çeken Darıcı, Eğer sistemdeki bakım gereği gibi yapılsa kayıp kaçak yüzde 10 azalır. Bunları yapmadan, ihale yolu ile hat yenileme ve trafo kurma gibi hep binlerine rant yaratma yöntemiyle elektrik iletimi sağlanırsa, bu ülke elbette karanlıkta kalacaktır. Çünkü zihniyet farklı. Amaç, halka hizmet değil binlerine rant yaratmak. Böyle kaçak önlenir mi?” dedi.

Darıcı sözlerine şöyle devam etti: “Merkez dahil ilçelerdeki yatırımlar analiz edildiğinde partizanlığın boyutu ve kimlere ne kadar rant sağlandığı açıkça görülecektir. Yine bir başka çarpıcı örnek, TEDAŞ’ın enerji yatırımlan ilçelere göre eşit dağılmıyor. Partizanlık ön plana çıkarılarak hizmet verilmeye çalışılıyor. Böyle bir anlayış olmaz” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *