ANASAYFA arrow right Yaşam

Herkese yetecek kadar grip aşısı gelmeyecek

Herkese yetecek kadar grip aşısı gelmeyecek
YAYINLAMA: 05 Ekim 2020 / 21.32
GÜNCELLEME: 05 Ekim 2020 / 21.42
Eczacı Bülent Yılmaz, bu sene herkese yetecek kadar grip aşısının gelmeyeceği tespitini yaparken, “Türkiye’ye yaklaşık 1.3 milyon adet grip aşısı gelecek. Bu aşıların 500 bini 15 Ekim’de, 800 bini ise Kasım ayının ortalarında ulaşacak. Ülkemizde 65 yaş üstü nüfusumuz yaklaşık 6.5 milyon ve yaşlı nüfusa bile yetecek kadar grip aşısı olmayacak. Zor günler bizi bekliyor” dedi.

Şu an itibariyle eczanemize 1000’nin üzerinde talep var

Bu sene grip aşısına çok fazla talebin olduğunu anlatan Yılmaz, “Şu an itibariyle eczanemize 1000’nin üzerinde talep var. Gelecek aşı belki de 50 tane. Bu işin içinden nasıl çıkacağız bilemiyoruz. Bu sene grip aşısı sorununu fazlasıyla yaşayacağız. Grip ile Covid-19’un semptomları aynı. İkisinde de ateş, halsizlik, eklem ağrıları, tat ve koku kayıpları gibi birbirine çok benzen belirtiler var. Eğer grip aşısı yapılmazsa kişi gribe yakalandığında ‘Koronavirüse mi yakalandım’ diye hastanelere hücum edecek. Dolayısıyla da Covid-19 hastalarına sağlıklı şekilde verilmesi gereken sağlık hizmeti verilemeyecek noktaya gelecek. Bunu önlemek için de bulabilirlerse grip aşını yapmalarını öneriyoruz” ifadelerini kullandı.

Sağlık hizmetinde büyük sorunlar yaşayabiliriz

“Pandemi sürecinde yoğun talep olunacağını öngörmek zor değil” diyen Eczacı Yılmaz, “Buna göre önceden bir planlama yapılıp artışı öngörerek talep edilmesi gerekiyordu. Ne yazık ki bu öngörünün gerçekleşmediğini görüyoruz. Astım, diyabet, hepatit, kanser hastaları gibi ve 65 yaş üstü vatandaşların grip aşısı SGK tarafından ücretsiz olarak karşılanıyor. Bunun dışında kalan kişiler; bulabilirlerse aşıları eczanelerden alıp yaptırabiliyor. Covit-19 kronik hastaları ve 65 yaş üstünü daha çok etkiliyor. Aşı bulamazsak işimiz daha da zorlaşacak. Sağlık kuruluşlarına talep artacak ve Covid-19 hastaları ile grip hastalarının ayırt edilmesi zorlaşacağından sağlık hizmetinde büyük sorunlar yaşayabiliriz” şeklinde konuştu.

Sağlık Bakanlığı veri akışını sağlamalı

COVİD-19’un zatürreye neden olduğunu açıklayan Eczacı Bülent Yılmaz, konuşmasına şöyle devam etti: “Yani COVİD-19 akciğerlere yerleştiğinde zatürreye neden oluyor. Bu aşısı yaparak, virüsün akciğerlere bulaşmasını engellemeye çalışıyoruz. Piyasaya da devletin uyguladığı ve para karşılığında satılan zatürre aşılar var. Ancak bunun da temininde sıkıntılar yaşanıyor. Devletin karşıladığı aşının 5 yıl koruyucu özelliği bulunurken, 344 liraya alınan aşının ise uzun süre koruyucu özelliği bulunuyor. Kronik hastalarımızın ve 65 yaş üstü vatandaşlarımızın zatürre aşısı yaptırmalı. Türkiye virüs ile mücadelede başarılı oldu. Sadece verilerin paylaşımı ile ilgili tartışmalar yaşanmaya başlandı. Durum böyle olunca vakalar gizleniyor düşüncesi oluştu. Bence vaka sayıları açıklanma ki olayın ciddiyeti görülsün, herkes önlemini ona göre alsın. O nedenle Sağlık Bakanlığı veri akışını sağlamalı.” Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *