ANASAYFA arrow right Güncel

Herkes galericilik yapıyor

Herkes galericilik yapıyor
YAYINLAMA: 01 Temmuz 2020 / 21.46
GÜNCELLEME: 01 Temmuz 2020 / 22.16
İkinci el araçların fiyatlarının sıfır araçların fiyatlarına ulaştığını söyleyen Kaya Otomotivin sahibi Halil İbrahim Kaya, ikinci el araçların fiyatlarının yüzde 40 arttığına dikkat çekti.

Kaya, “Fırıncısından, marketçisine, memurundan bakkalcısına kadar herkes galericilik yapmaya devam ediyor. dolayısıyla bu da esnafı zor durumda bırakıyor ve çıkmaza sürüklüyor. Devletimizin bu konuya el atmasını ve sorunu çözmesini istiyoruz” dedi.

Salgın, otomotiv sektörünü de olumsuz etkiledi

Dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgınının otomotiv sektörünü de olumsuz etkilediğini belirten Kaya, “Koronavirüs salgını ilk çıktığı günden itibaren esnaf olarak, müşterilerimizin sağlığı için dükkanlarımızı kapattık. 1,5-2 ay kadar kapalı kaldıktan sonra, tüm esnaflar iş yerini açınca biz de açmak zorunda kaldık. İlk günlerde 14 veya 20 gün sokağa çıkma yasağı ilan edilseydi, bu virüs ile kısa zamanda mücadele edilebilirdi. İnsanların kendi inisiyatifine bırakıldığından esnaflar, dükkanlarını kapatmak yerine çalışmayı tercih ettiler, bu da sürecin uzamasına neden oldu. İnşallah ikinci dalgaya yakalanmadan bu virüsü bir an önce bitiririz” ifadelerini kullandı.

Başka meslek mensuplarrı oto alım satımı yapınca fiyatlar yükseldi

“Bundan 6 ay önce 20 araç aldığımız bütçe ile şimdi ancak 10 araç alabiliyoruz” ifadelerini kullanan Kaya, “Bizim 10 aracımız nereye gitti” diye sordu. “Tüm esnaflar bundan dolayı sıkıntıda. Gelen müşteriler fiyatların neden yükseldiğini soruyor. Fiyatları yükselten galericiler değil, galericiler aracı değerinde alır, değerinde satar. Çünkü galericiler bu işi bilen kişilerdir. Ama, bakkalcı, marketçi, fırıncı ve diğer birçok meslekteki kişiler oto alım satımı yapınca fiyatlar yükseldi. Gaziantep’teki galericiler, farkında olmasa bile cebindeki paranın yarısını kaybetti” şeklinde açıklamada bulundu.

Aradan bir yıl geçmesine rağmen Yetki Belgesi dönemi başlamadı

Gaziantep’teki galericilik işi yapanların yetki belgesi alması için eğimin aldığını ve sınavlara girdiğinin altını çizen Kaya, “Yetki Belgesi dönemi 2019 yılının Haziran ayından sonra başlaması gerekirken, aradan bir yıl geçmesine rağmen halen başlamadı. Aldığımız kartlar hiçbir işe yaramıyor. Fırıncısından, marketçisine, memurundan bakkalcısına kadar herkesi galericilik yapmaya devam ediyor. Eğer bu insanlar alıp satmaya devam ediyorsa, bu kartları neden aldık?” diye sordu.

Vatandaşlarımız araç alır ve satarken galericileri tercih etsin

İkinci el araçların fiyatlarının yüzde 40 civarında zamlandığını vurgulayan Kaya Otomotivin sahibi Halil İbrahim Kaya, konuşmasına şöyle devam etti: “6 Ay önce 140 bin liraya sattığımız aracın şu an ki fiyatı 210 bin liradır. Fiyatların yüksek olması araç satışı yapılıyor. Satılmasının nedeni binici insanların alması değil, herkesin bu işi yapmasından dolayı. Vatandaşlarımız bilmedikleri, gördükleri kişilerden değil, kapısını çalabilecekleri bir esnaftan araba almaları lazım. Hatta esnafa, yetki belgesi olup olmadığını sorsunlar. Dolayısıyla vatandaşlarımızın kapılarını çalabilecekleri bir yer olması için araç alırken veya satarken galerici esnafı ile çalışmalarını tavsiye ediyorum.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *