ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

Her yıl dört milyon liralık kurban derisi ziyan oluyor

Her yıl dört milyon liralık kurban derisi ziyan oluyor
YAYINLAMA: 25 Mayıs 2021 / 14.02
GÜNCELLEME: 25 Mayıs 2021 / 14.02
Kurban Bayramı'nda kesilen 2 milyon 500 bin kurbanlığın deri ve bağırsaklarının değerlendirilememesi nedeniyle 4 milyar civarında bir servetin ziyan olduğu belirlendi.

Belgisizlik nedeniyle bozulan deriler ekonomimize tekrar kazandırılması için derilen zamanlında tuzlanmasının yeterli olacağı ilgililerce ifade edildi.

Yapılan tespitlere göre, bugünkü fiyatlarla 700 ile 1100 lira arasında değişen koyun derişi, 200 ile 220 lira arasında değişen sığır derisi ve 300 ile 250 lira arasında değişen koyun bağırsağı fiyatları ile kesilen 2 milyon 500 bin kurbanlık göz önüne alındığında, deri ve bağırsağı ziyan eden bilgisizlik nedeniyle 4 ile 4,5 milyar liralık bir kayıp oluyor.

Kurban derilerinin memleketimizde konfeksiyon olarak imal edilip yüzde 98'inin ihraç edildiğimi bildiren yetkililer büyük döviz getiren ayrıca geniş çalışma sahası sağlayan bu deri ve bağırsakların tuzlamaksızın saklanmaya çalışılmasından doğan büyük kaybın önlenmesinin ekonomimize büyük yarar sağlayacağını vurguladılar.

Kurbanlıktan çıkarılan derilerin tuzlanması için kurban kesenlerin koyun için 2 sığır için 10 kg. tuz kullanmalarının çözüm olacağı açıklandı.

Bilindiği gibi, deri hayvanın sırtından çıkarıldıktan sonra 1 saat içinde 10 bin bakteri oluşturmakta 6 saat içinde de deri tuzlanmadığı takdirde tamamen bozulmakta ve sanayide kullanılamaz hale gelmektedir.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *