ANASAYFA arrow right Yaşam

Her yıl, 600 bin insan, gıda kaynaklı hastalıklardan ölüyor

Her yıl, 600 bin insan, gıda kaynaklı hastalıklardan ölüyor
YAYINLAMA: 08 Haziran 2021 / 21.10
GÜNCELLEME: 08 Haziran 2021 / 21.26
Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Onur Aydın, 7 Haziran Dünya Gıda Güvenliği Günü açıklamasında, gıdadan kaynaklı ölümlerin yüksekliğine dikkat çekti

Dünya ölçeğinde ve ülkemizde yaşanan (Covid-19) salgınının, insanların bağışıklık sisteminin güçlenerek sağlıklı yaşayabilmesi için yeterli ve güvenilir gıdanın gerekliliğini ve önemini bir kez daha ortaya çıkardığını söyleyen Aydın, “Dünya 400-600 bin kişinin her yıl gıda kaynaklı hastalıklardan yaşamını yitiriyor olması, gıda üretiminden tüketimine kadarki süreçte bilimin ışığında gıda güvenliği ilkelerinin uygulanmasının ne kadar gerekli olduğunu gösteriyor” dedi.

Kaybedilecek zaman yok

Gerek sektörde ve gerekse resmi kontrol mekanizması içerisinde çalışan Gıda Mühendislerinin gıda güvenliğinin vazgeçilmez bir parçası olduğu gözardı edilmemesi ve gıda mühendislerinin tüm süreçte, yeterli sayıda ve etkin biçimde yer almasının sağlanması gerektiğini ifade eden Aydın, “Gıda ile ilgili başta resmi otorite olmak üzere kamunun ilgili diğer kurum ve kuruluşları ile meslek örgütleri, üniversiteler, sektör temsilcileri, üretici birlik ve sivil toplum kuruluşlarıyla gıda güvenliğinin sağlanması için bir araya gelinmelidir. Birleşmiş Milletler tarafından 2021 yılının teması olarak belirlenen "Sağlıklı yarınlar için şimdi gıda güvenliği" konunun önemini gözler önüne sermektedir. Bu konuda kaybedilecek zaman yok” uyarısını yaptı.

Aydın, gıda güvencesinin, bütün insanların sağlıklı bir yaşam için gerekli olan beslenme ihtiyaçlarını karşılayabilmek amacıyla yeterli, sağlıklı, güvenilir ve besleyici gıdaya fiziksel ve ekonomik bakımdan sürekli erişebilmeleri durumu olduğunu, gıda güvenliğinin ise erişilen gıdanın fiziksel, kimyasal ve biyolojik açıdan insan sağlığını riske atmaması için alınan önlemleri ifade ettiğinin altını çizdi.

İnsanlığın tarihsel süreci içerisinde, gıdaların işlenmesinin ve bozulmalara karşı korunmasının yaşamın devamı bakımından her dönem ihtiyaç duyulduğunu hatırlatan Aydın, “Yılın farklı mevsimlerinde yetişen gıda ürünlerinden daha geniş bir zaman diliminde yararlanma ve gerekse farklı bölgelerde yetişen ürünlerin diğer bölgelerde yaşayanlarca edinilebilme isteği ve ihtiyacı her zaman söz konusu olmuştur. Bu ihtiyaç ise zaman içerisinde kurutma, tuzlama, salamuraya yatırma, fermente etme, haşlayarak, pişirerek ısıl işleme tabi tutma gibi yöntemlerle gıdaların dayanma sürelerini uzatmak amaçlı gıda dayandırma yöntemlerinin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Bu yöntemlerin bilimsel ve teknolojik temelde uygulanma alanı bulması ise gıda güvenliğinin sağlanmasında önemli olanaklar sunmuş, gıda kaynaklı sağlık problemlerinin ve diğer yandan gıda israfının azalmasını beraberinde getirdi” tespitinde bulundu.

Güvenilir gıdaya erişim mümkün

Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Onur Aydın, konuşmasını şöyle tamamladı: “Günümüzde özellikle ana akım medya olmak üzere görsel ve işitsel iletişim olanaklarını kullanarak gıda ile ilgili spekülatif, doğrudan uzak, yanıltıcı haberlerle, insanları gıda bilimine aykırı üretilen, hijyen ve sanitasyondan uzak ürünlerin tüketilmesine davet etmenin her şeyden önce bilimsel gerçekliklere sorunlu bir yaklaşımı ifade ettiğini vurgulamak gerekmektedir. Geleneksel deneyimlerle gıda bilimindeki gelişmelerin buluşturulması sonucunda doğru üretim modellerinin tesisi ve bunun sonucunda güvenilir gıdaya erişimin mümkün olabileceği değerlendirilmeli.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *