ANASAYFA arrow right Yaşam

Her yıl, 5 bin marka ve patent başvurusu yapıyoruz

Her yıl, 5 bin marka ve patent başvurusu yapıyoruz
YAYINLAMA: 26 Mart 2021 / 21.24
GÜNCELLEME: 26 Mart 2021 / 21.50
Kimya Patent Ofisi Marka Patent Vekili Ali Kimya, yaptığı açıklamada, ülke genelinde yılda 120-130 bin marka başvurusu yapıldığını belirtirken, “Bu başvurulardan yaklaşık 5 bini Gaziantep’ten yapılıyor. Kentimiz marka tescil başvurusunda Türkiye’de 6. sırada yer alıyor” şeklinde konuştu.

Kimya Patent Ofisi olarak Gaziantep’te 8 yıldan beri marka patent tasarım faydalı model başvurularını yaptıklarını belirten Kimya, “Türkiye’de faydalı model marka patent tasarım tescili Türk patent ofisinde yapılıyor. Türk patent ve marka kurumu Türkiye genelindeki marka patent vekili aracılığıyla kendisine gelen başvurularda tescil kararı veriyor. Marka patentin genel adı fikri mülkiyet haklardır. Dünya genelinde gelişmiş olan birçok marka birçok ülkenin toplam Gayri Safi Millî hasılatından daha fazla değerlere ulaşmış durumda” dedi.

Marka patent başvurusu keyfi değil, gereksinim

Marka patent başvurusunu yapmanın keyfi ya da lüks değil, bir gereksinim olduğunu hatırlatan Kimya, “Bir markanın kalitesi işletme adıyla anıldığında çok daha büyük getiriler sağlayabiliyor, fakat ihmaller marka patent hukukunun en büyük düşmanıdır. Bir buluş yapıldığında, bir hizmet üretildiğinde marka patent tescili yapılmadığında ilerleyen yıllarda tescil edilmesi çok daha zor oluyor. Gıda, ulaşım, tekstil gibi sektörlerde bilinen isimler bir süre sonra anonimleşince esas menşeli firmalar tescilini yapamaz hale geliyorlar. Şuan birçok firma, ürün ve hizmetler yönünden faaliyetlerin bulucusu ve öncüsü olmalarına rağmen tescil yapmadıklarından anonim olarak yayılmış durumda ve elde edecekleri maddi getirileri sağlamlayamıyorlar, kendi ayrıcalıklarını oluşturamıyorlar” açıklamasını yaptı. 

Tescil edilen her markanın 10 yılda bir yenilenmesi gerekiyor

Kimya, tescil edilen her markanın 10 yılda bir yenilenmesi uyarısında bulundu. “Her 10 yılda bir yenileme yapılan bir marka sonsuza kadar o kişinin mal varlığı olarak kalabiliyor ve mirasçılarına geçebiliyor. Bir markanın tescilini şahıslar hem kendi adına hem de şirketler adına yapabilir. Marka şehir olarak anılan Gaziantep’te marka patent başvurularının daha da yaygınlaştırılması önem arz ediyor. Kentimizde yıllık marka patent başvuruları 5 bine ulaştı. Ama marka patentten hariç şehrin genel mülkiyeti olarak adlandırılan coğrafi işaretli ürünler de var. Coğrafi işaretli ürünler için başvuruları genelde mülki idareler ve mesleki kuruluşlar var. Şu anda şehrimize ait 40 coğrafi işaretli ürünü var” değerlendirmesinde bulundu. 

Kimya Patent Ofisi Marka Patent Vekili Ali Kimya, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Marka hakkının ihlali halinde marka hakkı sahibine tanınmış birçok ayrıcalıklı koruma mekanizmaları var. Marka ihlali yapan kişilerin yargılamalarında 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası çıkabiliyor ve faaliyetleri mahkeme tarafından durdurulması marka hakkı sahibine tanınmış bir ayrıcalık. Yine marka ihlali yapan kişiye karşı o ihlal yoluyla elde ettiği tüm kazanımların tazmin olarak geri kendisinden alınabilir. Böyle bir yaptırımla karşı karşıya kalmak bir işletme için çok büyük bir yıkım durumu doğurabilir.” Hüseyin Karataş

 

 

https://bututtu.com/

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *