ANASAYFA arrow right Güncel

Her türlü şiddete cezasızlık kadınlara yönelik şiddet artırıyor

Her türlü şiddete cezasızlık kadınlara yönelik şiddet artırıyor
YAYINLAMA: 26 Kasım 2021 / 21.26
GÜNCELLEME: 26 Kasım 2021 / 21.26
Gaziantep Demokratik Kadın Platformu, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla, Kırkayak Park’ından Demokrasi Meydanı’na kadar yürüdü.

Gaziantep Demokratik Kadın Platformu Sözcüsü Elif Söyleyici, “Eril yargı erkekleri korurken, kadına yönelik şiddette, kadına yönelik nefret cinayetlerinde ve çocuk istismarında cezasızlık uygulanmaya devam ediyor. Erkeklerin uyguladığı her türlü şiddete cezasızlık ile kadınlara yönelik şiddet desteklenirken kadınların kendi hayatlarını savunması en ağır biçimde cezalandırılıyor” dedi.

Kadınlar akıl almaz yöntemlerle katletmeye devam ediliyor

İstanbul Sözleşmesi'nin bir gece yarısı feshinden sonra şimdi de 6284 sayılı yasa gibi şiddeti önlemede etkili yasal kazanımların hedef gösterildiğini ve eril yargının cezasızlık politikası kadına yönelik şiddetin artmasına neden olduğunu belirten Söyleyici, “Cezasızlıktan güç ve cesaret alan erkekler ‘Gücüm yettiği için hedef aldım’ diyebilecek cürette ve biz kadınları akıl almaz yöntemlerle katletmeye devam ediyor. Oysa ki yasalar etkin uygulansaydı Esra Maş, Neslihan Kaya, Feray Şahin, Duygu Delen, Sezay Koçak, Zeynep Şenpınar daha adlarını sayamadığımız binlerce kız kardeşimiz aramızda olabilirdi. Yine kadınların yürüttükleri örgütlü mücadele hedef alınmakta baskı, gözaltı ve tutuklamalar hız kesmeden devam ediyor. Bu yaklaşım alenen kadınların hayatına kastederek de olsa erkek egemen sistemin tüm mekanizmaları ile korunacağının beyanı” ifadelerini kullandı.

AKP’nin kadınları sistematik olarak aileye mahkûm etme çabaladığını kaydeden Söyleyici, “Yasal düzenlemelerle çocuğun cinsel istismara maruz kalması durumunda somut delil aranması, evlilik yaşının düşürülerek çocuk yaşta evlilikleri yasalaştırma çabaları, 5. yargı paketiyle ‘İcra yoluyla çocuğu görme devri artık bitiyor’ diyerek çıkardıkları çocuğun yararını ve kadının güvenliğini gözetmeyen değişiklikler kadın ve çocuk düşmanı uygulamalara devam etmelerinin bir sonucu” değerlendirmesini yaptı.

Hayatlarımıza ve emeğimize her koşulda sahip çıkacağız

Çözüm üretmek yerine kadına yönelik şiddeti ve istismarı meşru gösterildiğine dikkat çeken Söyleyici, “Bu anlayışın ürettiği politikaları ve uygulamalarını kabul etmiyoruz. Biz kadınlar toplumsal alanın her aşamasında varız ve var olmaya devam edeceğiz. Dünya emeğimiz üzerinde dönüyor. Hayatlarımıza ve emeğimize sahip çıkmaya her koşulda devam edeceğiz. Yaşadığımız her türlü erkek-devlet şiddetinin karşısında birlikte mücadele ederek ve birbirimizle dayanışarak kazanacağımızı biliyoruz. Yılmadan ve bıkmadan yıllardır söylediğimizi buradan bir kez daha haykırıyoruz; ‘Kadına yönelik şiddet münferit değil, politiktir’ ve bu şiddeti önlemenin en önemli yolu da kadın mücadelesinden ve kadın dayanışmasından geçer” tespitinde bulundu.

Gaziantep Demokratik Kadın Platformu Sözcüsü Elif Söyleyici, konuşmasını şöyle tamamladı: “Kadınları erkeğe, sermayeye ve devlete daha da bağımlı hale getirmek için her türlü krizi fırsata çevirmenin hesabını yapanlara karşı sesimizi yükseltmek hesap sormak için, emeğimiz, bedenimiz ve kimliğimiz üzerindeki binlerce yıllık erkek egemen sömürü düzenine karşı, sermayeye, ranta, savaşa aktarılan bütçeye karşı toplumsal cinsiyete duyarlı bütçe hakkımıza sahip çıkmak için, fetvalarıyla ne giyeceğimizi, ne söyleyeceğimizi, nasıl yaşayacağımızı, erkeğe biat ve itaat etmemizi dayatarak  bize sınır çizenlere karşı, İstanbul Sözleşmesinin fesih kararına karşı İstanbul Sözleşmesi uygulansın demek için, her türlü yasağa ve baskıya karşı eşitlik ve özgürlük için, her gün erkek devlet şiddetiyle katledilen kadınlar için, işsizliğe, yoksulluğa, güvencesizliğe, gericiliğe, tacize, tecavüze, istismara, kadın katliamlarına karşı ve ölüme karşı yaşamı, savaşa karşı barışı savunmak için isyandayız.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *