ANASAYFA arrow right Güncel

Her türlü hukuksal ve demokratik haklarımızı kullanacağız

Her türlü hukuksal ve demokratik haklarımızı kullanacağız
YAYINLAMA: 22 Mayıs 2020 / 21.26
GÜNCELLEME: 22 Mayıs 2020 / 21.42
Koza Halı’da çalışan 3 işçi Pazar günü çalışmayı reddettikleri için işten çıkarıldı

Koza Halı’da yaşanan olayın takipçisi olacaklarını ve suç duyurusunda bulunacaklarını belirten DİSK Tekstil İşçileri Sendikası Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, “Fabrika yönetimi hakkında suç duyurusunda bulunacağız ve fabrikanın üretim yaptığı uluslararası firma, kuruluşlara, işçilerin sendikal haklarının nasıl gasp edildiğini, haksızlıkları, nasıl baskı yapıldığını rapor haline getirip, göndereceğiz. Eğer 3 arkadaşımız işe alınmazsa her türlü hukuksal ve demokratik haklarımızı kullanacağız” şeklinde konuştu.

Türkmen, “Sokağa çıkma yasağından bile özel izin alıp çalışan ve örgütlenmeye başladığımız bir fabrika. Sendikamıza kayıtlı 3 işçi Pazar günü zorla çalışmayı kabul etmedikleri için işten atıldılar. Pazar tatili Anayasa’da bile yer alan bir haktır. Bir müdürün işçiyi Pazar günü çalışamaya zorlaması, devletin yasalarını tanımıyorum, Anayasal haklarının umurumda değil demektir. İşçi de, “Pazar günü dinlenme hakkım, işe gelmiyor” diyor. Dolayısıyla fabrika işçilerin istifasını istiyor, ancak işçiler kabul etmiyor. Bunu kabul etmeyen işçileri, fabrika müdürü zorla kapı önüne attırıyor ve servislere alınmayacak talimatını veriyor. Bu hem zorbalık hem de büyük bir suçtur. Bir kişinin COVİD-19 testi pozitif çıkması ve 15 kişinin karantinaya alınması sonucunda fabrika kapatıldı” ifadelerini kullandı.

Her zaman işçilerin değil, işverenlerin çıkarlarının gözetildiğini söyleyen Türkmen, “Bu ülkede herkese eşit davranılsaydı, Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikalar özel izin alıp çalışabilir miydi? Halı, branda, mobilya, ayakkabının temel ihtiyaç ile ne ilgili var? Neden Türkiye’de vaka sayısının en fazla arttığı kent Gaziantep? Neden Koronavirüsün ne fazla olduğu mahalleler işçi mahalleleri? Çünkü sokağa çıkma yasağında bile işçiler çalışmaya devam etti. Vatandaş için alınan önlemler işçiler için alınmadı” dedi.

OSB’de 26 fabrikada Koronavirüs vakası tespit kaydeden  DİSK Tekstil İşçileri Sendikası Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, konuşmasına şöyle devam etti: “Sonuç olarak vaka sayısının artmasının asıl nedeni OSB’deki fabrikalar. Tespit ettiğimiz 26 fabrikanın 4 ya da 5’i kapandı, diğerleri çalışmaya devam ediyor. Akınalbella virüs çıktı dediğimizde kimse bizi dinlemedi. Sonuç 27 yaşında işçi Koronavirüsten öldü. Kimse bu ölüm ile ilgili hesap sormadı, soruşturma bile açılmadı. Eğer işçilerin hayatı ve aileleri değerli olsaydı, kentte vaka sayısı artmazdı. Kent nüfusunun yüzde 70’i işçi. Üretimi zorunlu olmayan ürünlerin üretiminin bir süreliğine durdurulması, işçilerin hak kaybına uğramadan ücretli izinli sayılması gerekiyor. Evinizde kalın deyip de açlığa mahkum ederseniz hiç kimse evinde kalmaz. İşçi evde aç kalmak ile fabrikada virüsü yakalanmak arasında tercih yapmak zorunda kalıyor. İşçiyi bu çaresizliğe mahkum edenler utanmalı.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *