ANASAYFA arrow right Güncel

‘Her türlü hak arama mücadelesinin yanındayız’

‘Her türlü hak arama mücadelesinin yanındayız’
YAYINLAMA: 10 Haziran 2020 / 21.25
GÜNCELLEME: 21 Haziran 2020 / 21.54
Emek Partisi (EMEP) İl Örgütü, valiliğin kentte 30 günlük her türlü eylem ve etkinliğin yasaklamasına ilişkin açıklamayla tepki gösterdi.  Açıklamada, “OHAL dönemlerini anımsatan bu yasak kararı ile işçilerin anayasal hakları hiçe sayılmıştır” denildi.

‘Virüsün yayılmasının engellenmesine yönelik bir yasak değil’

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Salgının ülkede yayılmaya başladığı ilk günden itibaren ilimizde hiçbir kural tanımadan, tedbirleri göz ardı ederek zorunlu ihtiyaç olmayan halı, iplik, kumaş, ambalaj gibi ürünler başta olmak üzere üretimi devam ettiren patronlar salgının yayılmasında en büyük pay sahibi iken, özel izinler ile üretimin devam ettirilmesini sağlayan Gaziantep Valiliği’nin bugün almış olduğu kararın virüsün yayılmasının engellenmesine yönelik bir yasak olmadığı ortadadır. Patronların salgın sürecinde her türlü zorbalığı göstererek çalıştırdığı, yasağa rağmen işçilerin kapının önüne konduğu ve alınması gereken tedbirleri almadıkları için her geçen gün virüsün işçiler içerisinde daha fazla artış gösterdiğinde patronlara karşı yaptırım uygulamayan  Gaziantep Valiliği, bu yasak kararı ile salgının yayılmasını önlemeyi değil, işçilerin en demokratik haklarını kullanarak haklarını arayacakları eylem biçimlerini yasaklamıştır.

‘Yasak kararını kınıyoruz’

Salgın sürecinin başından beri ilimizde uygulanan yasaklarla, para cezaları ile virüsün yayılımının engellenmediğini ve virüsün özellikle de fabrika işçileri içerisinde hızla yayıldığını basından takip ediyoruz. Eğer gerçekten virüsün yayılımının engellenmesi isteniyorsa yapılması gerekenlerin başında organize sanayi bölgesinde virüs vakası görülen fabrikaların karantinaya alınarak üretimlerinin bir süreliğine durdurulması, önlemlerin alınmadığı işletmelere yaptırımların uygulanmasıdır. İşten atma yasağına rağmen işçisini kapı dışarı eden patronlara cezalar kesmesi, yaptırımlar uygulamasıdır. Bunlar yapılmadığı sürece ilimizde salgının yayılmasının önüne geçmek zordur. Valiliğin bu yasak kararını kınıyoruz. Bu süreçte işsizlik/açlık ve ölüm ikilemine terkedilen işçilerin her türlü hak arama mücadelelerinin yanında olduğumuzu bir kez daha belirtmek istiyoruz.” Esra Aydın

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *