ANASAYFA arrow right Güncel

Her türlü bağımlılık, psikolojik problemleri beraberinde getirir

Her türlü bağımlılık, psikolojik problemleri beraberinde getirir
YAYINLAMA: 17 Mayıs 2022 / 16.59
GÜNCELLEME: 17 Mayıs 2022 / 16.59
Gaziantep Üniversitesi Hastanesi’nde Bağımlılıkla Mücadele konulu eğitim semineri düzenlendi.

GAÜN Bağımlılıkla Mücadele Komisyonu tarafından hastane oditoryumunda düzenlenen seminerin açılış konuşmasını yapan GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Balat, “Bir maddeye, kişi veya kişilere bağımlılık her zaman can yakıcıdır. Özgürlüğünüzü bir madde ya da kişinin eline teslim etmektir. Her türlü bağımlılık bir süre sonra psikolojik problemleri beraberinde getirir. Bu durum da kişinin hayatına istediği gibi devam edememesine neden olmaktadır. Öncelikle tuzağı anlamanız gerekiyor. Tuzağı anlarsanız bağımlılıktan kurtulmak kolay olur. Önemli olan bırakmak değil tekrar başlamamaktadır. Bu sözler Allen John Carr adlı İngiliz yazara aittir. Rus yazar Grigory Petrov ise her çeşit bağımlılık ruhsal köleliliği getirir diyor. Köleliği reddetmelisiniz. Sigaranın dumanını yel alır, parasını el alır, belası sana kalır diye çok güzel bir atasözümüz de var. Elimize ne kalıyor bunu hatırlamamız, unutmamamız gerekiyor. Üniversitemiz bünyesinde daha önce Tütünle Mücadele Komisyonu olarak görev yapan, değerli çalışmalarda bulunan ekip arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Aynı komisyon üyelerinin sayıları daha da arttı. Komisyonumuz, Yükseköğretim Kurulu(YÖK) Bağımlılıkla Mücadele Eylem Planı çerçevesinde Rektörlüğümüze bağlı olarak kuruldu. Bu komisyon hızlı bir şekilde çalışmalarına başladı. Bugün bu seminerlerinin ilkini düzenliyoruz. Ben bu seminerde emeği geçen tüm arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Herkesi bu konuda birer elçi olarak görüyorum. Başarılı, yararlı bir seminer diliyorum” dedi.

GAÜN Bağımlılıkla Mücadele Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Aysun Baransel Isır ise konuşmasında, “ Bağımlılık ülkemizde ve dünyamızda ciddi bir sorun haline geldi. Madde kullanımı ve madde bağımlılığı yaşı düşerken bunun karşısında maddeye bağlı suç işleme oranı gittikçe arttı. Çağımızın en ciddi ve en kapsamlı sorunlarından olan; bireysel ve toplumsal bir sorun oluşturan bağımlılık sorunu dünyada etkisini göstermektedir. Bağımlılık bir beyin hastalığıdır. Toplumun her kesimini etkilemektedir. Davranışsal, sosyolojik, biyolojik ve genetik faktörlere bağlıdır. Hiçbir neden bağımlılığı tek başına açıklamaya yeterli değildir. Bugün geldiğimiz noktada, dikkatimizi ve farkındalığımızı bağımlılık sosyolojisinin ne kadar görünür olduğundan ziyade yaygınlığının ve olumsuz etkilerinin temellerini oluşturan nedenlere çevirmemiz gerekmektedir. Bağımlılığın tedavi edilmesi gerekmektedir. Her bağımlılık türünün tedavisi de ayrı yapılmalıdır. Bağımlılığın artması ile birlikte bağımlılık çeşitleri de artmaktadır. Bağımlılık, çok farklı terminolojilerde, çok farklı başlıklarda konuşuluyor. Biz, bağımlılıkla mücadele ve farkındalık oluşturma eylem planları içerisinde akran eğitimlerini,  seminerlerini düzenledik. Bu seminerler ve farkındalık eğitimleri eylem planı çerçevesinde devam edecektir. Bugün birincisini,  yarın ikincisini düzenleyeceğimiz eğitimler, seminerler devam edecektir. Nedenini bilmediğimiz konular hakkında çözüm üretemeyiz. Önce farkındalığımızı artırıp çözüm açısından neler yapabiliriz bunu konuşacağız. Seminerimize katkı ve katılım sunan herkese çok teşekkür ediyor, verimli bir toplantı diliyorum” ifadelerine yer verdi.

Prof.Dr. Ayşe Balat, Prof. Dr. Aysun Baransel Isır, Doç. Dr. Şengül Şahin, Doç. Dr. Nurgül Özdemir, Doç. Dr. Neriman Aydın, Doç. Dr. Haluk Şen, Doç. Dr. Erhan Tunç, Doç. Dr. Bahadır Demir, Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Şahan, Öğr. Gör. Simge Akbaş’ın düzenleme kurulunda yer aldığı eğitim seminerinde teknoloji, kumar, kokain, tütün, alkol, alışveriş, yeme bağımlılığı gibi birçok bağımlılık çeşidi hakkında konuşuldu. GAÜN Psikiyatri Anabilim Dalı’nda görev yapan araştırma görevlilerinin katkılarıyla düzenlenen seminere komisyon üyelerinin yanı sıra çok sayıda öğretim üyesi ve öğrenci katıldı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *