ANASAYFA arrow right Ekonomi

Her şey güllük-gülistanlık ya da dışarından görüldüğü gibi değil

Her şey güllük-gülistanlık ya da dışarından görüldüğü gibi değil
YAYINLAMA: 08 Ekim 2021 / 20.34
GÜNCELLEME: 08 Ekim 2021 / 20.51
Gaziantep Bakırcılar Saatçiler Av Bayileri ve Sedefçiler Odası Başkanı Celal Açık, KDV oranlarının yüksek olmasının esnafı ve sektörü olumsuz etkilediğini belirtti

Piyasaların yeniden canlanması için KDV’nin düşürülmesi gerektiğini kaydeden Başkan Açık, “KDV’nin yüksek olması sektörün gelişmesini engelliyor. Zaten pandemi nedeniyle zor bir dönemden geçiyoruz, o nedenle bu sorun vakit kaybedilmeksizin çözülmeli” dedi.

1 Temmuz tarihinden sonra işlerde az olsa hareketlilik yaşandığını ancak esnafın umduğunu bulamayarak hayal kırıklığı yaşadığını anlatan Açık, “Her şey güllük-gülistanlık ya da dışarından görüldüğü gibi değil. Pandemi süreci devam ediyor. Şu anda bir durgunluk var. Zaten en büyük sıkıntıyı yaşayan esnaf. Gaziantep’e ne kadar turist gelirse sektör o derece canlanır, kent ekonomi kazanır” ifadelerini kullandı.

Mücevherde KDV yok turizmde yüzde 8

Sektörün en büyük sorunlarından birinin yüksek KDV olduğunu ifade eden Açık, “Her sektörde KDV oranları düşerken, bizim sektörde düşmedi, neden düşmediğine bir türlü anlam veremiyoruz. Mücevherde KDV yok, turizmde yüzde 8 iken sektör olarak kaybolmaya yüz tutmuş bir zanaatı canlandırıyoruz, ama yüzde 18 KDV ödüyoruz. Bakırcılar Çarşısında bulunan esnafımız oranın yüksek olmasından dolayı post kullanmıyor. Örneğin; bir ürün 10 lira kazanç ile satılırken, vatandaş kredi kartı ile ödeme yaptığında esnafın cebinden 20 lira çıkıyor, yani 10 lira zarar ediyor. Maliye Bakanlığı bu sorunu bir an önce çözüme kavuşturulması lazım” şeklinde konuştu.

Fırsatçılara ve rantçılara göz açtırılmamalı

Fırsatçılara ve rantçılara göz açtırılmaması gerektiğini Gaziantep Bakırcılar Saatçiler Av Bayileri ve Sedefçiler Odası Başkanı Celal Açık, konuşmasını şu cümlelerle sürdürdü: “istihdam sorununu esnaf çözer. Çünkü esnaf bu ülkenin bel kemiği, sigortası konumunda bulunuyor. İstisnasız her sektörde rantçılar var ve bu rantçıların önlenmesi gerekiyor. Pandemi var ama tüm ürünlere de yüzde 50-60’ın üzerinde zam geldi. Bu zamlar neye dayanarak yapılıyor, anlamak mümkün değil.”

Pandemi nedeniyle etkinliklerin ve organizasyonların iptal olmasının esnafı olumsuz etkilediğini vurgulayan Açık, “Kente gelen bir turist bir şişe su alsa bile şehir ekonomisine katkı sunuyor. Kurumlar ile sıfır sorunla çalışıyoruz. Ne kadar turist gelirse Gaziantep’te bulunan tüm esnaf faydalanır. Bakır fiyatlarının kilosu 95-100 lira arasında değişiyor, herhangi bir düşme söz konusu değil. Her zaman ‘Borsa yükseliyor, bakır yükseliyor, borsa düşüyor, fakat bakır yükseliyor’ dedik. Gerçekten de durum böyle. Günümüz koşullarında bakır dolara endeksli olmuş olsaydı, şu anda kilosu 60-65 liraydı” diye konuştu.Hüseyin Karataş

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *