ANASAYFA arrow right Güncel

Her ilde korona vakası yağıyor

Her ilde korona vakası yağıyor
YAYINLAMA: 26 Ağustos 2020 / 19.28
GÜNCELLEME: 26 Ağustos 2020 / 19.36
Öğretmenler için alarm zili çaldı!

1 milyon öğretmen için yüz yüze seminer zili hafta başında çaldı. Ancak Türkiye'nin dört bir yanındaki okullarda Covid-19 pozitif vaka sayısı çığ gibi büyüyor. Eğitim Sen Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, okulların salgına hazır olmadığı konusunda uyardı.

Pazartesi günü itibarıyla Türkiye'de yaklaşık 1 milyon öğretmen okullara döndü ve seminer dönemi olarak adlandırılan mesleki eğitim çalışmalarına başladı. 18 Eylül'e dek devam edecek eğitim çalışmalarına katılan öğretmenlerden peş peşe Covid-19 pozitif vakaları gelmeye başladı.

Tarsus'ta bir köy okulu karantinaya alındı. Rize' de bir ilkokulda tüm çalışanlara bir öğretmenin covid-19 tanısı konmuş bir kişiyle temaslı olduğu için okula gelememeleri paylaşıldı. Bursa Karacabey'de iki farklı okulda çalışan öğretmenlere (eş) covid-19 tanısı konuldu. İstanbul Bahçelievler'de öğretmenler kurulu toplantısına katılan bir öğretmenin test sonucunun pozitif çıktı. İstanbul Halkalı'da bir ortaokulda pazartesi günü 80 öğretmenin katıldığı seminerde bir öğretmenin koranavirüs testi pozitif çıktı.

Eğitim Sen Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, “İstanbul, Edirne, Rize, Bursa, Mersin, Ankara, Tarsus, Gaziantep... Ülkenin her yerinde covid-19 tanısı konulan veya Covid-19 tanısı konulmuş kişilerle temas halinde olan vakaların bilgisi gelmeye devam ediyor” dedi.

Okullar salgına hazır değil

Feray Aytekin Aydoğan, Eğitim Sen olarak salgın yayılımının kontrol altına alındığı bilimsel verilerle, şeffaf bilgi esas alınarak açıklanması ve ek bütçe açıklaması yapılarak okullarda gerekli tüm önlemlerin alınması gerektiği konusunda Milli Eğitim Bakanlığı'nı (MEB) defalarca uyardıklarına dikkat çekerek, “Öğretmenlere, öğrencilere, tüm eğitim emekçilerine ücretsiz ve düzenli test yapılması, 'risk grubu değerlendirmesi' yapılarak gerekli önlemlerin alınması, ek bütçe açıklanarak öğretmen, temizlik, sağlık görevlisi atamalarının yapılması, okul girişlerinde ateş ölçümlerinin yapılması, okulların ihtiyacı olan temizlik, dezenfektan, koruyucu malzeme ihtiyacının eksiksiz sağlanması gerektiğini defalarca MEB'e ilettik” diye konuştu. 

Aydoğan, ortak kullanım alanlarında fiziksel mesafenin sağlanması uyarılarını gerçekleştirdiğimiz çalıştay sonrası MEB'e iletmelerine rağmen gerekli önlemler konusunda adım atılmadığını kaydeden. Okulların salgına hazır olmadığını mesleki çalışmaların yüz yüze değil, uzaktan erişimle gerçekleşmesi gerektiğini de defalarca dile getirdik” ifadesini kullandı.

Genelge acilen uygulanmalı

Feray Aytekin Aydoğan yaptığı açıklamada şunlara dikkat çekti:

* İllerden gelen bilgiler, artan vaka sayıları ve dün yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile kamu kurumlarında çalışanların uzaktan ve dönüşümlü çalışmalarına olanak sağlayan genelge bize salgında gelinen durumun ciddiyetini açık bir şekilde göstermektedir.

* Genelge acilen uygulanmalı, mesleki çalışmalar uzaktan erişimle yapılmalı, MEB ve YÖK eğitim sendikaları ile bir araya gelmelidir. Öğretmen arkadaşlarımız, tüm eğitim emekçileri sağlık riski olan koşullarda çalışmaya zorunlu değildir. Uluslararası sözleşmelerden ve iç hukuktan kaynaklı haklarımız var ve bu haklarımızı kullanmak en temel hakkımızdır.

* Okullarda sağlık riskine neden olabilecek sorunları arkadaşlarımız tutanak altına almalı, okul yönetimlerine bildirmeli, risk geçene kadar riskli alanı kullanmamalıdır.

* Yaşadığımız süreçte bütçe ayrılmaması ve gerekli önlemlerin alınmaması; kamu kaynaklarının, bütçenin; halk için, eğitim emekçileri için, öğrencilerimiz için kullanılmaması sonucunda salgın yayılımının arttığı çok açıktır.

Yeni bütçe şart

* Yüz yüze eğitimde yaşanılan eşitsizlikler, uzaktan eğitimde daha da hızlandı, her geçen gün öğrenciler eğitim sürecinden kopuyor.

* Yüz yüze eğitim için gerekli önlemlerin bir an önce alınması, acilen bütçe açıklamasının yapılması, öğretmen, ek personel atamasının yapılması, öğrencilerimizin eğitim hakkı, öğrencilerimizin, eğitim emekçilerinin, toplumun sağlık hakkı için yaşamsal bir zorunluluktur.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *