ANASAYFA arrow right Yaşam

Her gün yüzlerce insan ölüyor, binlercesi yaralanıyor

Her gün yüzlerce insan ölüyor, binlercesi yaralanıyor
YAYINLAMA: 01 Eylül 2021 / 21.46
GÜNCELLEME: 01 Eylül 2021 / 22.04
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Gaziantep İl Koordinasyon Kurulu, 1 Eylül Dünya Barış Günü açıklamasında dünyada yaşanan savaşlara ve çatışmalara dikkat çekti

TMMOB Gaziantep İKK Sekreteri Aykut Kocalar, “Yaşanan çatışmalar, patlayan bombalar nedeniyle her gün yüzlerce insan ölüyor, binlercesi yaralanıyor. Milyonlarca insan yaşadıkları topraklardan göç etmek zorunda kalıyor. Savaşın yarattığı şiddet ve düşmanlık, dünyanın her yerini savaş alanı, dünyada yaşayan herkesi savaşın hedefi haline getiriyor. Dünyanın bir yerinde savaş yaşanıyorsa, dünyanın her yerinde savaşın etkileri görülüyor” dedi.

Dünyanın pek çok bölgesinde savaş ve çatışmalar devam ediyor

Dünyanın dört bir yanından milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine neden olan tarihin en büyük savaşlarından biri olan 2’nci Dünya Savaşı’nın başladığı gün olan 1 Eylül’ün savaşın yarattığı acı ve yıkıma dikkat çekebilmek için Dünya Barış günü olarak kutlandığını hatırlatan Kocalar, “Yaşanan onca acıya rağmen savaşların sonunun gelmiyor olması, barışa olan ihtiyacımızı her geçen gün daha da arttırıyor. Başta Yemen, Etiyopya, Afganistan ve Suriye olmak üzere dünyanın pek çok bölgesinde savaş ve çatışmalar en kanlı biçimiyle devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Ülkemiz her geçen gün daha fazla savaşın ve şiddetin parçası olmaya devam ediyor

Kocalar, emperyalist güçlerin tüm dünyayı tahakküm altına alma hırsı ve enerji kaynaklarını kontrol etme arzusunun yaşanılan savaşların şiddetin ve yıkımın en büyük nedeni olduğunu açıklarken, yaşanan bu savaşlara ve şiddete dur diyebilmenin ilk adımının emperyalizme dur diyebilmekten geçtiğinin altını çizdi. “Türkiye’de yaşayan bizler, savaş ve çatışmaların uzun yıllardan beri devam ettiği bir coğrafyanın parçasıyız. Uzun yıllar boyunca ülkemizde ve bölgemizde yaşanan çatışmaların yarattığı acıların en yakın tanıklarıyız. Bu ülke halklarının barış ve kardeşliğe olan ihtiyacına rağmen, ülkemiz her geçen gün daha fazla savaşın ve şiddetin parçası olmaya devam ediyor. Kürt Sorunu’nda çatışma ve şiddet politikalarına dayalı yaklaşım, siyasi iktidarın müdahaleci dış politikası ve komşu ülkelerimizle bitmeyen gerilimler ülkemizin sürekli bir çatışma ve savaş tehdidi altında olmasına neden oluyor” açıklamasını yaptı.

Ülkede, bölgede ve dünyada barışa ihtiyacımız var

TMMOB Gaziantep İKK Sekreteri Aykut Kocalar, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Sonucu ne olursa olsun kazananı daima emperyalist odaklar, kaybedeni ise yoksul bölge halkları olan bu savaşlardan artık bıktık ve yorulduk. Barışa ve kardeşliğe olan özlemimiz ve ihtiyacımız her geçen gün katlanarak büyüyor. Bu ülkenin mühendisleri, mimarları, şehir plancıları olarak bizler, çatışmaların ve silahların sustuğu, komşularıyla barış ve dostluk içinde yaşayan bir ülke istiyoruz. Sınırları içinde yaşayan farklı inançların, kültürlerin, kimliklerin barış içinde kardeşçe yaşayabildiği bir ülke istiyoruz. Ülkede, bölgede ve dünyada barışa ihtiyacımız var. Silahın ve şiddetin yarattığı korkuya karşı, barışın umuduna ihtiyacımız var. Eşitlikten, özgürlükten, adaletten yana tüm insanları, barış umudunu büyütmeye çağırıyoruz.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *