ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

“Her gün üç beş esnaf terk veriyor”

“Her gün üç beş esnaf terk veriyor”
YAYINLAMA: 24 Temmuz 2020 / 20.40
GÜNCELLEME: 24 Temmuz 2020 / 20.40
Manifaturacılıkta ekonomik krizden bu yana fiyatlarda yüzde 150’lere varan artış olurken, satışların da büyük oranda düştüğü bildirildi.

Manifaturacılar ve Tuhafiyeciler Odası Başkanı Mahmut Özsoy, esnafın boş oturduğunu söylerken, terk veren esnaf sayısının her geçen gün arttığına dikkat çekti.

Özsoy, kumaşların çoğunu İstanbul ve Bursa’dan getirdiklerini belirterek, “Krizden sonra pamuklu ürünlere yüzde 85, polyester ürünlere ise yüzde 100 zam geldi. Elbiselik kumaşın metresi 2- 4 milyon arasında, nevresimlik kumaşın metresi de 1,5 milyon ile 3 milyon arasında değişiyor” dedi.

Krizde çok sayıda esnafın mesleği terk ettiğini hatırlatan Özsoy, “Esnaf boş oturuyor, satış yok. Hemen her gün 3-5 esnaf gelip terkini veriyor. Bundan 2-3 yıl öncesine kadar her gün 10-15 esnaf kayıt yaptırırdı” dedi.

Odaya yaklaşık olarak bin manifaturacı, bin 500 de tuhafiyecinin kayıtlı olduğunu açıklayan Özsoy, “Geçen yıla oranla kaydını sildiren esnaf sayısında yüzde 60 artış oldu. Esnafta büyük oranda ciro düşüklüğü var. Toptancıların esnafa açtığı krediler kesildi, vadeler kısıtlandı. Alış veriş nakde döndü, bu durumda esnaf kendi Özkaynağı’na çekilmek zorunda kaldı. Özkaynağı da kısıtlı olan esnaf çok zor durumda” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *