ANASAYFA arrow right Güncel

"Her gün 100 kişi AYM'ye hak ihlali başvurusu yapıyor"

"Her gün 100 kişi AYM'ye hak ihlali başvurusu yapıyor"
YAYINLAMA: 16 Temmuz 2020 / 18.55
GÜNCELLEME: 16 Temmuz 2020 / 21.33
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, soru önergesini yanıtlayan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, en çok başvuru yapılan illerin Ankara, İstanbul, İzmir, Diyarbakır ve Gaziantep olduğunu söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, soru önergesini yanıtlayan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, 2018 yılında hak ihlalleriyle ilgili olarak, Anayasa Mahkemesine (AYM) 38 bin 186 bireysel başvuru yapıldığını açıkladı.

Gürer, önergede, “Ülkemizde 2018 yılında hak ihlalleri ile ilgili açılan dava sayısı kaçtır? Başvuruların yapılışına göre ilk beş il hangisidir? Açılan sonuçlanan dava sayısı kaçtır?” sorularının yanıtlanmasını istedi. 

AYM'ye 38 bin 186 bireysel başvuru yapıldığını açıklayan Bakan Gül,  mahkemenin cevap verdiği bireysel başvuru sayısının ise 35 bin 376 olduğunu belirtti.

Adalet Bakanı Gül, Mahkemeye en çok başvuru yapılan illerin Ankara, İstanbul, İzmir, Diyarbakır ve Antep olduğunu ifade etti. 

Gürer: Cumhurbaşkanlığı Sistemi hak ihlalerini artırdı

Bakan Gül’ün verdiği yanıta ilişkin açıklama yapan Gürer, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ve bu sistemin getirdiği ‘tek adam’ rejiminin, ülkemizde hak ihlaliyle ilgili başvuru sayısını artırdığını belirtti. 

83 milyon nüfuslu ülkemizde bir yıl içinde 38 binden fazla hak ihlali başvurusu yapılmış olmasının düşündürücü olduğuna dikkat çeken Gürer, “Bu rakamlara göre her ay ortalama 3  binden fazla bireysel başvuru yapılmış. Bir diğer ifadeyle her gün 100’den fazla kişi Anayasa Mahkemesine hak ihlali iddiasıyla bireysel başvuruda bulunuyor” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *