ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Her dört evlilikten biri akraba evliliği

Her dört evlilikten biri akraba evliliği
YAYINLAMA: 27 Temmuz 2022 / 13.03
GÜNCELLEME: 27 Temmuz 2022 / 13.03
Sık görülen kalıtsal ve metabolik hastalıklar arasında yer alan fenilketonörinin, çocukların gelişmekte olan beyni tahrip ederek ileri derecede zeka özürlülüğüne neden olduğu bildirildi.

Yetkililer, akraba evliliklerinin hastalıkların görülme sıklığını arttığını belirterek, akraba evliliklerinden uzak durmasına dikkat çekti. Ülkemizde bir yılda 1 milyon doğum gerçekleşti, bunlardan dört yüzünde bu hastalığın görüldüğü açıklandı.

%70’i birinci dereceden akraba

İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, akraba evliliklerinin büyüklerin hastalıklarının görülme sıklığını arttırdığını bildirerek, Türkiye’de her dört evlilikten birinin akraba evliliği, bunların %70 ininde birinci dereceden akraba ilgili olduğuna dikkat çekti. Akraba evliliklerinin hastalıkların görülme sıklığını artırdığını hatırlatan Yıldırım, ülkemizde yılda 1 milyon doğum gerçekleştiğini, bunlardan dört yüzünde bu hastalığı taşıma riski olduğunu bildirdi.

Topuktan alınacak iki damla kan teşhis için yeterli

Doğumların yüzde sekseninin sağlık personeli yardımı ile yapıldığı ve illerde yapılan doğumlardan %59 unun kan örneği alınabildiğini kaydeden Yusuf Ziya Yıldırım, oysa hedefin her yeni doğanın hastalık yönünden kontrolden geçirilmesi olduğunu açıkladı.

Hastalık riskini artıran akraba evlilikleri azaltılmalı

“Hastalık riskini artıran akraba evliliklerinin azaltılması, hamilelik sürecinde izlemlerin düzenli olarak yaptırılması, doğumun sağlık kuruluşunda sağlık personeli tarafından gerçekleşmesini de önemli koruma faktörleri arasında” diyen Yıldırım, “Gaziantep sınırları içerisinde 2003 yılı nisan sonu verilerine göre alınan 7000 kan örneğinde hastalık tespit edilmemiş olması sevindiricidir. Ancak, aksi kanıtlanmadıkça kan alamadığımız her bebeğin hasta olabileceği, hayatını özürlü olarak sürdürebileceği düşünülmelidir. Dolayısıyla tüm anne ve babaların doğumun yaptırıldığı kurumda sağlık personeline engel olmayıp bizzat kendileri çocuklarına kan alınmasını sağlayarak hastalığın erken teşhisine yardımcı olacaklardır” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *